GSS ve Bağ-Kur Prim Borcu Olanlar Dikkat!

Prim borcu bulunan Bağ-Kur’lular ile genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu 60 günden fazla prim borcu olanlar bu yıl hastane kapısından dönmeyecek. Bu kişiler 31 Aralık’a kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. 

 

Prim borcu olanlar, 2021 yılı sonuna kadar hastanelerden sağlık hizmeti almaya devam edecekler. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Prim borcu bulunanların sağlık hizmeti almasına ilişkin verilen süre 31 Aralık 2020 tarihinde sona ermişti. Yeni karar, 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak. 

 

Bağ-Kur ve GSS’de 1 Ocak 2012 tarihinde Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması hayata geçmişti. Bu tarihten itibaren herkes genel sağlık sigortalısı oldu ve sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başladı. Mevcut durumda Bağ-Kur’lular ve sosyal güvencesi olmayıp genel sağlık sigortası primini kendisi ödeyenlerin sağlık hizmeti alabilmeleri için SGK’ya 60 günden fazla prim borcu olmaması gerekiyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla bu kişiler yılsonuna kadar borçları olsa da sağlık hizmeti alabilecek. 

 

Sigortalı veya bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi olmayanlar genel sağlık sigortasından yararlanmak için aylık asgari ücretin (3577,50) yüzde 3’ü 107,32 TL prim ödemek durumunda. Bu kişilerin yaşadıkları hanede kişi başına düşen gelir asgari ücretin1/3’ü 1.192,5 TL’nin altındaysa, bu kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor. Dolayısıyla muhtaç durumdaki kişiler ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Primlerini kendileri ödeyenlerin de sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için SGK’ya 60 günden fazla prim borçlarının olmaması gerekiyor.  Bağ-Kur’lular ile Genel Sağlık Sigortalısı kendi primlerini kendileri ödedikleri için genel sağlık sigortasından faydalanmak konusunda sorun yaşıyorlar. Bazı durumlarda prim borcu günü gününe ödenmeyebiliyor. Bağ-Kur’lular da aynı şekilde 60 günden fazla prim borcu varsa sağlıktan yararlanamıyor. Ancak cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla bu hüküm yılsonuna kadar uygulanmayacak. 

 

BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU EŞ VE ÇOCUKLAR DA FAYDALANABİLECEK 

Karar kapsamında Bağ-Kur’luların ve GSS primini kendisi ödeyen kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de hastane kapısından dönmemiş olacak. Yapılandırmalar kapsamında prim borcunu yapılandıran ve taksitlerini ödeyen Bağ-Kur’lular ve GSS primini kendisi ödeyen kişiler zaten sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Bunun dışında prim borcu bulunan ancak yapılandırmaya başvurmayan veya başvursa bile ödemeyi yapamayacak durumdaki Bağ-Kur’lular ve GSS primini kendisi ödeyen kişiler de yılsonuna kadar sağlık hizmeti alabilecek. Ancak yılsonundan sonra yeni bir düzenleme yapılmazsa bu kişilerin sağlık hizmetinden yararlanmaları söz konusu olamayacak. 

 

DİKKAT! BORÇ SİLİNMİYOR 

Yapılan düzenleme Genel Sağlık Sigortası ve Bağ-Kur  prim borçları silinmesi veya dondurulması anlamına gelmiyor. Yapılandırma yapılmadığı takdirde yıl sonundan sonra tekrar sağlık hizmeti açısından sorun yaşayabilecekler.  

 

Günün Sözü :
"Sakın kula kul olmayın. Sakın makam mevki sahiplerinin önünde eğilmeyin.  
İster cumhurbaşkanı, ister başbakan, ister para babaları olsun; şunu bilelim ki, bunların Önünde eğilmek, dalkavukluğu getirir ve bu milletin gençlerine asla dalkavukluk yakışmaz"
(Recep Tayyip Erdoğan)  Tarih:18 Mayıs 2015  


Abdulbaki AKBAL 

S.M.Mali Müşavir-B.Denetçi