YAZILAR Düzenleme Tarihi : 05 Ağustos 2020 18:45 Haber Girişi : 05 Ağustos 2020 18:47

10'uncu yy Nusaybinli coğrafyacının yazdığı kitap Kürtçe’ye çevrildi

10'uncu yy Nusaybinli coğrafyacının yazdığı kitap Kürtçe’ye çevrildi
10'uncu Yüzyılda yazılan ünlü Nusaybinli coğrafyacının kitabı Kürtçe’ye çevrildi.

Ebu Kasım Muhammed İbn Ali ibn Hewqelê Nisêbînî’nin coğrafya kitabı “Suret’ul Erd”de yar alan Kürtlerle ilgili bölümler Kürtçe’ye çevrildi.

 

10’uncu yüzyılda yazılan ve en eski coğrafya kitaplarından olan “Suret’ul Erd” (Yeryüzünün Yüzü) kitabındaki Kürtlerle ilgili yer alan bölümler Avesta Yayınları tarafından Kürtçe olarak yayımlandı.

 

Nusaybinli ünlü tarihçi ve coğrafyacının kitabı arapça olarak kaleme alınmıştır. Çeviriyi, yazar Emin Narozi yaptı.

 

Sûret ul-Erd - Kurd di kitêba coğrafyayê ya İbn Hewqel da (Suret ul-Erd- İbni Hewqel’in coğrafya kitabında Kürtler) adlı kitap 144 sayfadan oluşuyor.


 

-İbni Hewqel kimdir?
Nusaybin’de dünyaya gelen İbni Hewqel, (Ebu'l-Kâsım Muhammed bin Alî en Musuli-Bağdadi-Nisebini) 943 - 969 yılları arası seyahat eden 10. yüzyılın ünlü yazarı, coğrafyacı ve tarihçisidir.

 

977 yılında Suret’ul-Arz isminde eserini yazmıştır. Kitabın çevirisinden onun yaşamından çok az bilgi verilmiştir.

 

İbn Hewqel bir yazardan daha çok; çok seyahat eden, ayrıca seyahati boyunca gördüğü şeyleri ve alanlar hakkında ilgilenmiş ve araştırmıştır. O yaşamının son otuz yılını uzak Asya ve Afrika'nın bir bölümünü gezmeye harcamıştır.

 

Eser ilk defa Michael Jan de Goeie tarafından Bibliotheca Geographorum Arabicorum serisinin II. cildi olarak yayımlanmıştır (Leiden 1873). /Rudaw