POLİTİKA Haber Girişi : 12 Mart 2011 08:17

BDP'ye adaylık için 200 kişi başvurdu

BDP'ye adaylık için 200 kişi başvurdu
Türkiye genelinde 12 Haziran tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimleri yaklaşırken, partilerin aday adayları da netleşmeye başlıyor.
Nusaybinim.com Haber Servisi
Türkiye genelinde 12 Haziran tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimleri yaklaşırken, partilerin aday adayları da netleşmeye başlıyor. Kürt illerinde tüm dikkatleri üzerine çeken BDP'ye ise şu ana kadar yaklaşık 200 kişinin aday adaylığı için başvuruda bulunduğu öğrenildi.
     BDP Kürt illerinde 11 ilde kent konseyleri, belediye ve il genel meclisleri ve mahalle komisyonları aracılığı ile yapılacak ön seçimle adaylarını belirleme kararı aldı. Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Bingöl, Van ve Hakkari gibi kentlerde aralarında cezaevinde bulunan Kürt siyasetçilerinin de aday gösterilmesi bekleniyor.
     Milletvekili genel seçimlerinde Kürt illerinde tüm gözlerin üzerinde olduğu BDP aday adayları konusunda sıkıntı çekmeyen partilerin başında geliyor. Aday adaylık başvurularını 18 Mart tarihine kadar uzatan BDP'den milletvekili olmak isteyenlerin sayısı Diyarbakır ve Ankara'ya yapılan başvurularla şimdiye kadar 200'e yaklaşmış durumda.
     NEWROZ’DAN SONRA AÇIKLAYACAK
     Seçilmişlerden belediye başkanı, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri ve il başkanlarını aday göstermeme kararı alan BDP, 18 Mart tarihinde sona erecek başvuruların ardından, adaylarını Newroz'dan sonra halka açıklayacak.
     Aday adayı başvurularının ardından, BDP kent konseyleri, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, mahalle komisyonları, parti yöneticileri ve sivil toplum örgütleri tarafından oylama ile yapılacak ön seçimde ilk üç sırayı alan adaylar belirlenecek.
     Son karar ise halkın istediği kişiler ve batı illerinde yapılacak ittifaklar sonrası atama ile belirlenecek adaylar, parti genel merkezi tarafından onaylandıktan sonra halka açıklanacak.
     Alınan bilgilere göre, şu ana kadar Selma Irmak, Herdem Kızılkaya, Fırat Anlı, Hatip Dicle, Ramazan Morkoç, Ali Oruç, Kemal Aktaş, İbrahim Ayhan ve Faysal Sarıyıldız'ın isimleri adaylık için gündemde.
     Ramazan Morkoç ve Ali Oruç'un hukuki durumlarında bir engel olmaması halinde adaylıklarına kesin gözüyle bakılırken, cezaevindeki Kürt siyasetçilerinin Diyarbakır, Urfa, Şırnak, Mardin, Bingöl, Van ve Hakkari'den aday gösterilmesi planlanıyor.
     BDP'nin ayrıca kadın kotası çerçevesinde 14 ile 15 arasında kadın milletvekilini aday göstereceği öğrenildi.
     Batı illeri de dahil 35 ile 40 milletvekili çıkarmayı hedefleyen BDP, ittifak çerçevesinde Adana, Mersin, İzmir ve İstanbul'da da güçlü adaylarla seçime hazırlanıyor. / Ajanslar - Haber siteleri- Nusaybinim.com