SAĞLIK Haber Girişi : 16 Şubat 2017 13:22

Nusaybin’de Suriyeli bebek ve çocuklara aşı

Nusaybin’de Suriyeli bebek ve çocuklara aşı
Nusaybin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) tarafından 15 ile 28 Şubat tarihleri arasından ilçemizde ikamet eden Suriyeli çocuklara aşı yapılamaya başlandığı bildirildi.
Nusaybinim Sağlık Servisi
Nusaybin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) tarafından 15 ile 28 Şubat tarihleri arasından ilçemizde ikamet eden Suriyeli çocuklara aşı yapılamaya başlandığı bildirildi.
Mardin geneli başlayan aşı kampanyasında Nusaybin ilçe merkezi ve bağlı köylerde ikamet eden 0 - 59 ay arasındaki Geçici Koruma Altındaki Suriyeli bebek ve çocuklara KKK, Hepatit-B ve Beşli Karma aşı yapıldığı kaydedildi.
Aşıların, TSM tarafından görevlendirilen gezici ekipler tarafından evlerde yapılan ziyaretlerle yapıldığı belirtildi. Ziyaret sırasında evde olmayan ailelerin çocuklarını en yakın aile Sağlığı Merkezine götürerek aşıları yapabilecekleri açıklandı.

-“GÖÇMEN VE MÜLTECİLER ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINA SAHİP OLABİLİR”
Yapılan aşı hakkında bilgi veren Nusaybin TSM Başkanı Dr. Emine Oğrak, aşının ilçede yaşayan tüm Suriyeli çocukları kapsadığını söyledi.
Özellikle 0 ile 59 aylık bebeklerin aşısının çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Oğrak: “Küresel olarak yaşanan olağan üstü süreçte son dönemlerde göçmenler ve mülteciler önemli Sağlık sorunlarına sahiptirler. Özellikle 0-59 Ay arasındaki hassas nüfus olarak nitelendirilen yaş grubu, aşı ile önlenebilir. Hastalıklarda başta çocuk felci, kızamık, boğmaca ve difteri olmak üzere şuanda rutin çocukluk çağı aşı takviminizde bulunan tüm antijenlere karşı hassastırlar. Bu kişilerin ait oldukları ortamlarda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği olanağı en aza indiğinden ya da hiç kalmadığından özellikle çocukluk çağı hastalıklarına karşı hassas yaş grubu olarak kabul edilen bu grup içerisinde salgınlar yaşanabilmekte veya yaşanma olasılığı artmaktadırlar. Göç ettikleri ülkelerde de olası vakalara ve virüs dolaşımını sebep olmaktadırlar. Bu gerekçeleri tamamen ortadan kalkması veya en aza indirgenmesi için bahsi geçen gruplar içerisinde aşı oranlarının yükseltilmesi rutin aşılama çalışmalarına sürdürebilirlik kazandırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

-“VATANDAŞLARIMIZ SAĞLIK EKİPLERİNE YARDIMCI OLMALI”
Sağlıklı nesiller için bebek ve çocukların aşılarının önemine değinen Dr. Oğrak, yapılacak aşılar sırasından vatandaşların sağlık ekiplerine yardımcı olmasını istedi. 
Dr. Oğrak, 15 Şubat’ta başlayan aşıların 28 Şubat’ta sona ereceğini, bu süre zarfında aşı olamayan çocukların en yakın sağlık merkezine başvurması gerektiğini vurguladı.