GÜNDEM Haber Girişi : 09 Nisan 2011 15:52

Nusaybin Eğitim-sen, YGS'deki şifre skandalını protesto etti

Nusaybin Eğitim-sen, YGS'deki şifre skandalını protesto etti
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-sen) Mardin'in Nusaybin ilçesi temsilciliği, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) gündeme gelen şifreleme iddiaları nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Nusaybin Eğitim-sen, YGS'deki şifre skandalını protesto etti
Arif Altunkaynak
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-sen) Mardin'in Nusaybin ilçesi temsilciliği, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) gündeme gelen şifreleme iddiaları nedeniyle basın açıklaması yaptı.
     Barış Parkında toplanan öğretmen, öğrenci ve veliler, YGS'deki şifre iddialarını hazırladıkları dövizlerle protesto etti.
     Kitle adına basın açıklaması yapan Eğitim - sen baş temsilcisi Abdullah Gökçe, bu sınav sistemi pedagojik ve psikolojik açıdan öğrencilerde giderilmeyecek bir güvensizliğe ve çöküntüye yol açtığını ileri sürdü.
     KPSS'de yaşanan kopya skandalının ardından ÖSYM 'nin adeta öğrencileri cezalandıran bir güvenlik anlayışı ile sınav yaptığını kaydeden Gökçe, Öğrencilerin tuvalet ihtiyacını gidermelerine bile izin verilmediği kaydetti.
 AKP hükümetinin iktidar olduğu süreçte birçok sınavda kopya skandalının yaşandığını bildiren Gökçe açıklamasını şöyle sürdürdü;
"Bizler de yaşanan bu skandallara tepki göstermek ve taleplerimizi sıralamak için eylem yapıyoruz. Talebimiz öncelikle bu şifrelemeyi yapanların bulunarak haklarında gerekenlerin yapılması, olayın aydınlarılması ve sınavın iptalidir. AKP'nin yandaşlarına çıkar sağlamayı engeleyemeyen ÖSYM ve sınav sisteminin kaldırılması gerekmektedir.Yaklaşık 1 milyon 700 bin adayın katıldığı YGS, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi. KPSS’de yaşanan kopya skandalının ardından, üniversiteye girmek isteyen adayların yoğun güvenlik önlemleriyle adeta cezalandırıldığı sınavda, soruların pratik bir şifre aracılığıyla yüksek net oranlarında çözülebildiği haberleri ise YGS’ye dair ciddi şüpheleri beraberinde getirdi.
KPSS’deki kopya skandalında halen bir sonuca ulaşılmamış olması, İstanbul’da sisteme müdahale edilerek sadece kız öğrencilerin belirli okullarda sınava alınmış ve geçmişte yaşanan kopya skandalları YGS üzerinde artan şüpheleri pekiştirmektedir. KPSS’de yaşananlar ile toplumun güvenini yitiren ÖSYM bu konuya dair acilen bir açıklama getirmelidir. ÖSYM tarafından gerçekleştiren basın duyurusu akıllardaki soru işaretlerinin artırmak dışında bir şeye hizmet etmemiştir. Geçmişte yapılan hataların tekrarlanması ve kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi için akıllarda soru işaretin bırakmayacak şekilde yanıtların alınabileceğin ve basının geniş katılımıyla oluşturulacak bir basın toplantısı acilen gerçekleştirilmelidir.
     ÖSYM acilen konunun uzmanları ile sendika temsilcilerinin akıllarda soru işareti kalmayacak şekilde sorularını sorabilecekleri basın toplantısı gerçekletirmelidir.
     Eğitim-sen olarak iddiarın titizlikle araştırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için ifade ettiğimiz adımların acilen atılmasını istiyoruz. Bilimelidir ki bu konu basın duyurusuyla gerçekleştirilmeyecek kadar hassas bir konudur."
Kanun hükmünde kararnameyi de okuyan Gökçe; "AKP hükümeti genel seçimler öncesinde sermaye kesimine verdiği sözü gerçekleştirme gayretiyle, kamu yönetimi temel kanununda bekletilen hedefleri de dahil olmak üzere tüm yapısal değişiklerin yangından mal kaçırırcasına tamamlamak istemektedir.
     Kesk olarak, bu güne kadar emekçilerin haklarını hedefine koyan her tür düzenlemeye karşı durmayı nasıl görev bildiysek, hükümetin niyetini açıkça gösteren bu girişimin yanı sıra emekçilerin haklarına yönelik tüm saldırılara karşı da örgütlü gücümüzü harekete geçireceğiz."
     Gazi Anadolu Lisesi'ne konuşlandırılan Polis gücüyle ilgili de konuşan Gökçe, Polisin okulda bulunmasını anlayamadıklarını söyledi. Polisin okuldan çıkarılması için velilerin de gerekli tepkiyi ortaya koyduğunu ifade eden Gökçe, konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi. / Nusaybinim.com