GÜNDEM Haber Girişi : 10 Ağustos 2012 11:03

Suriye karıştı, Nusaybin yeni sınır kapısı atıl kaldı

Suriye karıştı, Nusaybin yeni sınır kapısı atıl kaldı
TOBB tarafından Türkiye-Suriye sınırındaki Mardin'in Nusaybin ilçesine 25 milyon dolara inşa edilen yeni sınır kapısının, Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle atıl durumda kaldığı belirtildi.
-Suriye karıştı, yeni sınır kapısı atıl kaldı
-TOBB tarafından Türkiye-Suriye sınırındaki Mardin'in Nusaybin ilçesine 25 milyon dolara inşa edilen yeni sınır kapısının, Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle atıl durumda kaldığı belirtildi
-Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Aktaş: ''Kapıda tek mühür kullanılacaktı. Yeni sınır kapısı bu özelliğiyle dünyada 3. ortak kardeş kapı konumunda hizmet verecekti''


Arif Altunkaynak - ÖZEL HABER
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Türkiye-Suriye sınırındaki Mardin'in Nusaybin ilçesine 25 milyon dolara inşa edilen yeni sınır kapısının, Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle atıl durumda kaldığı belirtildi.
Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş, muhabirimize yaptığı açıklamada, TOBB tarafından yap- işlet- devret modeliyle inşa edilen yeni sınır kapısı inşaatının 9 ay önce tamamlandığını kaydetti.
TOBB'un taahhüt edilen zaman diliminden önce sınır kapısı inşaatını tamamladığını ifade eden Aktaş, şunları söyledi:
''TOBB üstlendiği yeni kapının iç ve dış binalarının tamamını zamanında bitirdi. Ancak bu sırada Suriye'de iç çatışma başladı. Böyle olunca Suriye tarafı altına imza attığı kapı inşaatları ve gümrük binalarına başlamadı. TOBB ve bizim tarafımızdan yapılan tüm yazışmalar, muhatap olmadığı için cevapsız kaldı. 9 ay önce Nusaybin tarafı bitti. Suriye tarafında ise hala arazi dikenli tellerle çevrili. Hiç bir çalışma yapılmadı. TOBB tarafından yap- işlet- devret modeliyle 25 milyon dolara yapılan transit sınır kapısı, Suriye'deki olaylar nedeniyle atıl durumda kaldı.''

-''Ortak kardeş kapı uygulaması''-
Suriye'de yaşanan olaylara üzüldüklerini, olayların bir an önce bitmesini ve insanların acılarının sona ermesini arzu ettiklerini aktaran Aktaş, ''Yeni kapının 24 saat hizmet vermesi, tüm ithalat ve ihracata açık olması hedefleniyordu. Ayrıca bu kapı Türkiye'nin Ortadoğuya açılan yüzü olacaktı. Bölge halkı olarak ekonomimize de canlılık katacaktı'' dedi.
Nusaybin'e yapılan yeni sınır kapısının, dünyada ortak mühür kullanılan 3. kardeş kapı özelliğinde olduğunu dile getiren Aktaş, şöyle konuştu:
 
''Kapıda tek mühür kullanılacaktı. Suriye ile yapılan anlaşma gereği, bir kişi Türkiye'ye gelirken pasaport ve arama başta olmak üzere tüm işlemleri Suriye tarafında yapılacak. Türkiye tarafında ise hiç bekleme olmayacak. Aynı uygulama Türkiye tarafından giden biri için de geçerli olacak. Bu uygulamaya ortak kardeş kapı uygulaması deniliyor. Nusaybin'e yapılan yeni sınır kapısı bu özelliğiyle dünyada 3. ortak kardeş kapı konumunda hizmet verecekti."
 
Aktaş, Suriye'deki iç çatışmanın tüm sınır bölgelerini olduğu gibi Nusaybin'i de vurduğunu, Nusaybin-Kamışlı sınır kapısının 8 Aralık 2011 tarihinden beri kapalı olduğunu kaydetti.
Suriye'nin 'tadilat' nedeniyle kapattığı kapıyı bir daha açmadığını bildiren Aktaş, ''Bu tarihten itibaren sınır kapımız kapandı. Kapı açık olduğu dönemde günlük ortalama 500 kişi sınır ticareti yapıyordu. Bu da 5 bin-6 bin insanın ekmek kapısı demekti. Ancak kapı kapatıldığı tarihten bu yana bir daha açılmadı ve ticaretimiz tamamen durdu'' diye konuştu.