KÜLTÜR & SANATHaber Girişi : 08 Temmuz 2024 17:30

Yazar Şerefxan Ciziri'nin Selahaddin Eyyubi üzerine Kürtçe kaleme aldığı kitap yayımlandı

Yazar Şerefxan Ciziri'nin Selahaddin Eyyubi üzerine Kürtçe kaleme aldığı kitap yayımlandı

Nusaybinli Yazar ve Entellektüel Şerefxan Cizîrî'ni Selahaddin Eyyubi üzerine kaleme aldığı "Esaleta Selahadînê Eyûbî" adlı Kürtçe kaleme aldığı kitabı okurlarla buluştu.


Esaleta Selahadînê Eyûbî.
Şerefxan Cizîrî'nin bu eseri, Selahadîn Eyubî dönemi ve davası üzerinde çok yönlü bir metotla durmaktadır. Çok yönlü metot ve disiplilerarasılık elbette beraberinde Kürt Selahattin' in dönemi ve davasının özelliklerini, mimarisini, formasyonunu, gelişimini, eğitimini, ideolojik değerlendirmeleri, kişisel ilişkileri, olumlu yoğunlaşmaları, mükemmelliği, silahları, zihinsel yapıyı ve bireyselliği geniş bir şekilde gözler önüne seriyor. 
Bölgenin tarihi, o dönem şartlarında Toplumsal ve kültürel değişimle yüz yüze kalmıştı.  Müslüman Kürtler, adım adım birliklerini inşa ediyor, Kürt değerlerine saygılı, Kürt aşiretlerinin oluşumlarıyla birlikte, Kürt ortaklığıyla ve eşsiz bir etkinleşmeyle tüm Orta Doğu'da yönetime sahip oldular. 
Şerefxan Cizîrî bu gerçeklerden hareketle Kürtlere Kürtçeyle Kürt Selahattin'i anlatıyor. Olay, aile, aşiret ve Kürt kanunlarını dönemin olaylarını sıkı bir tarihî ve toplumsal bağla bağlıyor. Yazar, kültürel ve tarihi sentezleri okuyucunun önüne seriyor.
Yazar, genel olarak Kürtlerin hâlâ Kürt Selahattin'i gerçekten, bilimsel ve etraflıca tanımadıkları iddiasındadır. Yönetimdeki Müslümanların süzgeçten geçirerek örtbas ettiği kaynak ve çalışmalar artık ortaya çıkmaktadır. 
Şerefxan Cizîrî bu incelemesinde Kürtlerin derin kavrayış özelliklerini bölgenin tarih ve medeniyeti içinde saf yöntemler ve temiz bir emekle gözler önüne seriyor.

 

Şerefxan Cizîrî kimdir?
Şerefxan Cizîrî 1955'te  Kamışlı'da doğdu. Omerîyan aşiretinden ve Mihemedê Cizîrî ailesindendir.

İlkokulu Qûrdîsê ve Kurika Çeto köylerinde okudu. Ortaokulu Mardin' de, liseyi ise Nusaybin'de bitirdi.  1975'te Yüksek lisans eğitimi için İsveç'e gitti. Uppsala ve Stockholm Üniversitelerinde Tarih ve Düşünce Tarihi bölümlerinden mezun oldu. Düşünce Tarihinde Yüksek lisans ve Doktora yaptı.
Yazarlık dışında siyasetle de ilgilenen Şerefxan Cizîrî, İsveç' teki sol partide yıllarca yöneticilik yaptı. Hudding' te on beş yıl Belediye Başkanlığı yaptı. 200'de ülkesine döndü. 
Birçok gazete, dergi ve Web sitesinde makaleler yazdı. Televizyon programları hazırladı ve programlara katıldı.  Şerefxan Cizîrî Şu an "Kürt Dili Platformu" sözcüsü olup eserleri şunlardır:

Anadolu’dan Mezopotamyaya Tarih Ve Uygarlık.
Tarih ve Uygarlık. 
Yazarlık ve İdeolojî. 
Bize Bir Felsefe Lazım.
Modela Skandinavya.
Raman û Kultur.
Edebiyata Devki û Kultur.
Edebiyata Devki û Sosyalîzasyon.
Edebiyata Devki û Şer.
Omeriya Mîrsom.
Esaleta Selahadînê Eyûbî.