İşverene yüzde 50 prim indirimi

Değerli okurlar, Meclis'te komisyondan geçen ve kısa süre sonra yasalaşacak olan torba kanun ile milyonlarca vatandaşa önemli haklar getiriliyor. Bu haklardan birisi son üç yıllık sürede ölüm ve sakatlanmayla sonuçlanan iş kazası yaşanmamış çok tehlikeli sınıfta yer alan ve on işçiden fazla işçi çalıştıran iş yerlerine teşvik verilmesi öngörülüyor. Emeklilerden işsizlere kadar birçok konuda düzenleme yer alıyor. Bin liranın altında maaş alan emeklilere seyyanen zam yapılırken işsizlik maaşındaki 120 gün kesintisiz çalışma şartı da esnetilerek, iş akdinin feshedilmemesi yeterli olacak şekilde değiştiriliyor. Aynı yasada askere giden gençlerin aileleri için çok önemli bir imkan da getiriliyor. Askerlerin bakmakla yükümlü oldukları anne baba, eş ve çocukları artık sigortalı sayılacaklar.

Mevcut durumda askere giden gençlerin geride bıraktıkları aileleri gelir testine girerek Genel sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalıyorlar. Askere giden geçler iş yerlerinden ayrıldıkları için primleri yatırılmıyor ve dolayısıyla aileleri de mağdur oluyordu. Sadece askere giden kişinin kendisi bu haktan yararlanabiliyordu. Yeni yasa ile bu mağduriyet ortadan kaldırılırken askere giden gençlerin bakmakla yükümlü oldukları kişiler de genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte zorunlu askerlik hizmetini yapan er ve erbaşların bakmakla yükümlü oldukları kişiler (eş, çocuk, anne baba gibi) genel sağlık sigortalı sayılacaklar ve hastanelerden diğer sigortalılar gibi ücretsiz yararlanabilecekler. Söz konusu torba kanunun 41. Maddesinde yapılan değişikliğin gerekçesi ise şöyle ifade ediliyor : "Madde ile, er ve erbaşların genel sağlık sigortalısı sayılmayan eş ve çocukları ile anne ve babalarının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamında değerlendirilmesi sağlanmaktadır."

Sosyal Güvenlik Kurumu bu yılın sonu itibariyle veri tabanında 3 yıllık iş kazası yaşanmayan iş-yerlerini belirleyecek. Başvuruya gerek kalmadan koşulları yerine getiren iş yerlerine 1 Ocak'tan itibaren teşvik verilecek. Son üç yılda iş kazası meydana gelmeyen, 10'dan fazla çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde; çalışan başına ödenmekte olan işsizlik sigorta prim oranının (yüzde 2'den yüzde 1'e) yüzde 50 azaltılmasıyla ilgili destek 1 Ocak’ta uygulamaya girecek.

İşten ayrıldıktan sonra çalışanlar için bir süre daha sigortalı olma imkanı mevzuatta bulunmaktadır. Şöyle ki işten ayrılan sigortalı öncelikle 10 günlük bir sigortalılık süresi tanınıyor. Sigortalılığın bitmesinden son bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi olanlar 3 ay daha sağlık yardımlarından yararlanabiliyor. Yani bir diğer ifade ile son bir yılda 90 gün prim ödemesi varsa işten ayrıldıktan sonra toplamda 100 gün daha hastaneden provizyon alıp sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek.
Günün Sözü :”Bencillik, gözüne takılmış ayna gibidir. O gözler nereye bakarsa baksın kendinden başka birini görmez.”  (Hazreti Mevlana)

Abdulbaki AKBAL
Denetçi-S.M. Mali Müşavir
[email protected]