İşverenlere Nefes Olan Asgari Ücret Desteği 

Değerli okurlarım, bugün işverenler için büyük bir katkı olan 2021 yılı için asgari ücret desteği konusunu irdeleyeceğim. Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. 

 

Torba kanun içinde işverenlere asgari ücret desteği verilmesine ilişkin madde de yer aldı. 

 

Kanunla, “işverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmalarını destekleme” gerekçesiyle 2016’dan 2020 sonuna kadar sağlanan asgari ücret desteği sürdürülecek. 

1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak olan düzenleme tüm sektörleri kapsıyor. 

Finansmanı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak şekilde, işverenlere, ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 2,50 lira, aylık 75 lira asgari ücret desteği sağlanacak. 

 

iş gücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumak ve artırmak amacıyla 2016-2020'de uygulanan asgari ücret desteği 2021'de de sürecek. 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yazılı açıklamasında, asgari ücretle çalışan işçilere 75 lira destek sağlanması kararını da içeren "Torba Kanun" teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

 

Açıklamada, bu kapsamda, işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumak ve artırmak amacıyla 2016'dan 2020 yılı sonuna kadar sağlanan asgari ücret desteğinin 2021'de de süreceği açıklandı. 

 2016 yılında İlk çıktığında günlük 3,3 lira ve aylık 100 lira olan asgari ücret desteği, çalışan sayısı 500’e kadar olan işyerleri ile 500’ün üzerinde olanlar için ayrı uygulanıyordu. Ardından 2020 yılında ise çalışan sayısı kriteri kaldırıldı. 

 

 Destek ödemesinin uygulandığı yıl içinde yeni açılacak işyerlerinde çalışan sigortalıların tamamı ücret sınırı olmaksızın destek ödemesinden yararlanabiliyor. Bu işyerlerinin aylık prim hizmet belgelerini / muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini yasal süresinde vermesi; Primlerini yasal süresinde ödemesi, Kurum’a borcunun bulunmaması gibi şartlar aranıyor. 

  

 

Destekte en temel kriter bildirilen sigortalı sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre azalmaması olacak. Yani 2020 yılında bildirimde bulunulan en az sigortalı sayısının altında sigortalı bildirimi yapılan aylar için destek verilmeyecek. 

 

Günün Sözü: “Kalemine daima efendi kal, uşak olma. Mecbur kalırsan kalemini kır ama sakın satma.” (Sedat Simavi) 

 

Abdulbaki AKBAL 

S.M.Mali Müşavir-B.Denetçi