POLİTİKA Haber Girişi : 16 Temmuz 2021 16:36

Kapalı olan Nusaybin Sınır Kapısı TBMM gündeminde

Kapalı olan Nusaybin Sınır Kapısı TBMM gündeminde
CHP İstanbul CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Komisyon görüşmeleri sırasından 2012 yılından bu yana kapalı olan Nusaybin Sınır Kapısını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Komisyon görüşmeleri sırasından 2012 yılından bu yana kapalı olan Nusaybin Sınır Kapısını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

 

Geçtiğimi hafta Nusaybin'e gelen Tanal, CHP ilçe başkanı Şehmus Doğan ve Partililerle bir araya geldi. Daha sonra Nusaybin Çarşısını ziyaret eden Tanal, vatandaşların sorun ve taleplerini dinledi.

 

İki gün önce TBMM'de yapılan Komisyon görüşmeleri sırasında 1 dakikalık söz hakkı alan Tanal, Nusaybin Sınır Kapısının tekrar açılmasını gündeme getirdi.

 

- "Nusaybin Sınır Kapısı Ortadoğu Sınır Kapıdır."
Tanal konuşmasında Nusaybin Sınır Kapısının Türkiye ve Bölge için önemine değinerek, "Mardin turizm cazibe merkezidir. Nusaybin Sınır Kapısı kapalıdır. Nusaybin Sınır Kapısı aslında Ortadoğu'nun kapısıdır. Nusaybin kapısının açılmasının Türkiye turizmi açısından faydası olmaz mı? Nusaybin'in iki suyu var, beyazsu ve siyah su, iki tane kapısı var karayolu, demiryolu. Tarihi ile turizmiyle bilinen Nusaybin'in sınır kapısının turizm açısından faydası yok mu acaba? Komisyonun Nusaybin sınır kapısı hakkındaki fikirlerin nedir? Bu kapısının açılması turizme katkısı olmaz mı? Kapı açılırsa ülkemize faydası olmaz mı? Oradaki halk perişan, Mardinliler perişan, turizminin başkenti olan Mardin'in Nusaybin kapısı neden kapalı?" ifadelerini kullandı.

 

Suriye'de başlayan iç savaşla birlikte 2012 yılında tadilat gerekçesiyle Nusaybin - Kamışlı Sınır Kapısını kapatan Esed rejimi, sınır kapısını bir daha açmadı. Sınır Kapısı 2013 ile 2014 yıllarında Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'deki insani yardım kuruluşların yardımları için günü birlik kontrollü olarak açılmıştı.