4857 Sayılı İş Kanununa göre 10 İşçi Çalıştıran İşverenler Dikkat !

4857 Sayılı İş Kanununa göre 10 İşçi Çalıştıran İşverenler Dikkat !

Değerli Okurlarım, 01.01.2009 tarihinden itibaren işçilere yapılan her türlü istihkak ödemelerinin, bankalar aracılığıyla yapılmasının gerektiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 18 Kasım 2008 tarih, 27058 sayılı  Resmi Gazetede yayımlanan Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakını Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik ile düzenlenmiştir.

Ücret ödemelerinin banka aracılığı ile ödeme zorunluluğu 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandığını biliyoruz. İşveren, işçi sayıları 10 ve üzerine çıktığı tarihten itibaren banka aracılığı ile ödeme zorunluluğu başlayacak ve işçi sayıları 10 işçinin altına düşen işverenin banka aracılığı ile ödeme zorunluluğu ortadan kalkacaktır.

 İşverenlerin, Türkiye genelinde çalıştırmış oldukları işçi sayıları toplamı 10 ve üzerinde olması halinde, ücret ve ücret sayılan ödemelerini banka aracılığı ile ödemek zorundadır. İşçi sayıları tespit edilirken şube, il, bölge ayrımı yapılmayacak ve işverenin Türkiye genelinde çalıştırmış olduğu işçi sayıları toplamı dikkate alınacaktır. İşveren, Türkiye genelinde 10 ve üzerinde işçi çalıştırmaya başladığı aydan itibaren ödemelerini banka ve PTT aracılığı ile yapacaktır.
 
Ücret ödemeleri için işçinin özel bir mevduat hesabı açmasına gerek yoktur. Ancak İşveren, ücret, ikramiye, prim vb ödemelerini yaparken, ödemenin niteliğini hesabın açıklamasında belirtmelidir.

İşveren, işveren vekili veya üçüncü kişilerce işçiye yapılacak ödemelerde banka aracılığı ile ödeme yapılma zorunluluğu 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren uygulamadadır. İş yeri mahallinde banka bulunmaması veya işçiye banka aracılığı ile ödeme yapılma imkanı bulunmaması halinde ödemeler elden yapılamaz. Banka bulunmayan bölgelerde ödemeler PTT aracılığı ile yapılmalıdır.

İşçiye yapılan ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılmaması halinde uygulanacak yaptırım  16. maddede  belirtilmiştir.  Buna göre işçiye, İş Kanunundan veya toplu iş sözleşmesinden veyahut iş sözleşmesinden doğan  alacaklarını, zorunlu tutulduğu halde bankalar aracılığıyla ödemeyen işverene veya işveren  vekiline veyahut üçüncü kişiye, İş Kanununun 102. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimi tarafından idari para cezası  verilecektir. Bu idari para cezaları her işçi  ve her ay için, işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye  139 TL idari para cezası uygulanır.

Günün Sözü :”İyi bir insan görünce onun gibi yapınız,  kötü bir insan görünce kalbinizi dinleyiniz.” (Konfiçyüs)

Abdulbaki AKBAL
Mali  Müşavir
[email protected]