Bavul Ticaretinde kdv istisnası ve Özel Fatura

Bavul Ticaretinde kdv istisnası ve Özel Fatura
Değerli okurlarım, bu haftaki yazımızı bavul ticaretinde KDV istisnası ve özel fatura konusuna ayırdık. Bavul ticareti denilince ne anlıyoruz ve esnafın bavul ticareti kapsamında yapılması gerekenle ile dikkat edilecek edilecek hususları irdelemek istiyorum.

Bavul ticareti yoluyla ihracat yapacak yabancı uyruklu (veya ülkede ikamet ettiğini belgeleyen TC uyruklu) alıcılara tapılan satışlarda, aşağıdaki şartlar dahilinde KDV uygulanmamaktadır.

Satıcı bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurarak “Türkiye’de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı satışlarda KDV ihracat izin belgesi” (İstisna Belgesi)almaktadır. Bu belgenin alınması için gerçek usulde vergilendirilmek ve hakkında gerçek dışı belge düzenleme veya bilerek kullanma konusunda rapor yazılmamış olması yeterlidir. İstisna belgesi sadece bavul ticareti kapsamındaki işlemleri yapacak mükelleflere verilmektedir. Yolcu beraberi eşya ihracı istisnası uygulamasında da bu belge geçerli olmaktadır.

26 Nisan 2014n tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve önceki tüm tebliğleri ortadan ortadan kaldıran ve önceki düzenlemeleri tek bir tebliğ şeklinde toplayan “KDV Genel Uygulama Tebliği”ile Türkiye’de  İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılan Satışlar “konusunda da bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden bir tanesi istisna uygulamasındaki beyan sistemi değiştirilmiş onaylı özel faturanın satıcı mükellefe intikal ettiği dönem beyannamesinde tam istisnalar tablosunda beyan edilmesi usulü getirilmiştir.

Bavul ticareti kapsamındaki satışlarda daha önce bilindiği gibi sınır 600 TL’lik limit 2.000 TL’ye yükseltilmiştir.

Özel fatura içeriği malların yurtdışına çıkarılması için şöyle bir uygulama vardı; Fatura kesim tarihinden itibaren üç aylık süre veriliyordu bundan böyle yeni uygulama ise fatura kesim tarihini izleyen aydan itibaren üç aylık sürenin başlaması öngörülmüştür.

Özel Fatura Türkiye’de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı yapılan teslim ve satışlarda (Bavul Ticaretinde )düzenlenen belgedir. Beş nüsha olarak düzenlenir. Birinci nüshası alıcıya verilir. İkinci, üçüncü ve dördüncü nüshaları eşya gümrükten çıkarken onaylatılmak üzere alıcıya teslim edilir. Beşinci nüshası ise satıcıda kalır.

Satın alınan mallar özel fatura tarihini izleyen aybaşından itibaren üç ay içinde gümrük kapılarından yurtdışına çıkarılacak ve bu malların gümrük bölgesinden çıktığını gösteren ve bu gümrük kapılarında onaylatılmış özel faturanın bir nüshası çıkış tarihinden itibaren en geç bir ay zarfında satıcıya intikal etmiş olacaktır. Gümrük müsteşarlığı tarafından belirlenen gümrük kapılarından yurt dışı edilmekte olup, özel faturanın ikinci, üçüncü ve dördüncü nüshaları bu kapılarda görevli gümrük memuru tarafından onaylanmaktadır.  Onay işleminin satıcılar, alıcılar veya taşıyıcı tarafından onaylanmaktadır. Onay işleminin satıcılar, alıcılar veya taşıyıcı tarafından yaptırılması mümkündür. Onay işlemi sırasında özel faturanın ikinci ve üçüncü nüshaları gümrük görevlilerinde kalmaktadır. Özel faturanın dördüncü nüshası çıkışı izleyen 1 ay içinde satıcıya ulaşmış olmalıdır.

Yukarıda şartlara uygun olarak yapılan satışlarda KDV tahsil edilmeyeceğinden satışın yapıldığı dönem beyannamesinde satış bedelleri, KDV matrahından indirilmektedir. Bu satışlarla ilgili yüklenilen KDV ise genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılmaktadır. Yüklenilen vergilerin indiriminin olmaması halinde indirilemeyen kısım mükellefe iade edilebilmektedir.

Satıcı özel faturayı KDV’siz ve döviz cinsinden veya Türk Lirası üzerinden düzenleyerek çıkış gümrüğü beyanı bölümünde yer alan kısma döviz cinsi ve miktarı belirtilir.

Özel fatura ile yapılan satışlardan kaynaklanan 5.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, teminat ve Yeminli Mali Müşavirlik raporu aranmadan yerine getirilecektir. 5.000 TL’yi aşması halinde ise YMM raporu ve inceleme raporuna göre yerine getirilecektir. Teminat verilmesi halinde ise ya YMM raporuna ya da inceleme raporu sonucuna göre çözülecektir.

Günün Sözü : “Elmas yontulmadan, insan yanılmadan mükemmelleşemez.” (Konfüçyüs)

Abdulbaki AKBAL
Mali Müşavir
[email protected]