Hurda Araçları için Son üç ay

Özellikle hurda indirimi nedeniyle trafikten çekilen araç sayısının son aylarda sayısal olarak büyük bir artış gösterdiği göz önünde bulundurularak trafikten çekilen ve çalınan araç sahiplerinin motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti ile ilgili hususlar yazımızın konusunu oluşturmaktadır. 

Karayolları trafik yönetmeliğinin 39’uncu maddesine göre ekonomik ömrünü tamamlamış veya herhangi bir kaza, yanma, tahrip edilme ve benzeri durumlar dolayısı kullanılamaz hale gelen araçlar ile devir veya nakil ile hurdaya ayırma işlemi bir arada yapılacak araçlar sahiplerinin dilekçe ile isteği üzerine muayeneye tabi tutulmadan hurdaya çıkarılır. Ekonomik ömürlerini dolduran taşıt araçlarından eskime ve yıpranma nedeni ile trafik emniyeti bakımından muayene istasyonlarınca tehlikeli olacakları tespit edilenler ise yetkililerin talebi üzerine ilgili vergi dairesinden vergi borcunun bulunmadığına dair ilişik kesme belgesi alındıktan sonra hurdaya çıkarılır. Yukarıda belirtildiği şekilde taşıtların kayıtlarına ve tescil belgelerine “hurdaya çıkarılmıştır” damgası vurularak bu belgeler tescil belgesi sahiplerine  verilir ve trafik belgesi ile tescil plakaları geri alınarak iptal edilir. Hurdaya ayırma işlemleri aracın en son tescilli olduğu ilde yapılır. Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar onarımla yenilenseler b,le tescil edilemezler ve trafiğe çıkamazlar. Hurdaya ayrılan taşıtlar bilgisayar ortamına aktarılarak durumla ilgili vergi dairesine de bildirilir.

5838 sayılı kanunun 6009 sayılı Kanunun geçici 5. Maddesiyle değiştirilen geçici 2. Maddesi kapsamına aşağıdaki taşıtlar ile gerçek ve tüzel kişiler girmektedir.

Madde kapsamında teslim Edilebilecek Taşıtlar.

5838 sayılı kanunun geçici 2. Maddesinin kapsamına 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5. Maddesinin (I) sayılı tarifesinde yer alan; otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler, aynı kanunun 6. Maddesinin (II) sayılı tarifesinde yer alan minibüs, panel  van, motorlu karavan, otobüs ve benzerleriyle kamyonet , kamyon , çekici ve benzeri taşıtlar girmektedir. Ancak, makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda İşletmesi Müdürlüğü hurda müdürlüklerine teslim edilecek taşıtlar 4925 sayılı kanunun 33’üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca Ulaştırma Bakanlığı tarafından tespit edileceğinden anılan bakanlık tarafından belirlenenler dışındaki taşıtların mükellefler tarafından bu madde kapsamında Makine Kimya Endüstrisi Kurumu hurda müdürlüklerine teslimi mümkün bulunmamaktadır.

İlgili trafik sicilinde adlarına model yılı 1985 veya daha eski olan ve 197  sayılı Kanunun 5. Maddesisin (I) sayılı  tarifesinde yer alan; otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler, aynı Kanunun 6. Maddesinin (II) sayılı tarifesinde yer alan; minibüs, panel van, motorlu karavan, otobüs ve benzerleriyle kamyonet, çekici ve benzeri taşıt kayıt ve tescilli bulunan,  Madde kapsamında yer taşıtların bu maddenin yürürlük tarihinden önce noter satış senediyle veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alan anca, ilgili trafik tescil kuruluşunda adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş olan mükelleflerin 31/12/2011 tarihine kadar, adlarına kayıt ve tescil ettiren, ilgili trafik tescil kuruluşunda adlarına kayıt ve tescilli; model yılı 1998 veya daha eski taşıtı olup bu taşıtı 28/02/2009 tarihiitibarı ile mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu taşıt vasfını kaybetmiş bulunan, taşıtları 05/07/2003 tarihinden önce çalınan ve 05/07/2003 tarihinden önce trafikten çekilen ilgili trafik tescil kaydında taşıtını çalındığına ve trafikten çekildiğine ilişkin açıklayıcı bilgi bulunan , 2918 sayılı Kanununun 20’inci maddesinin, 4262 sayılı kanununun 2’inci maddesi ile değiştirilen (d) bendinin yürürlüğe girdiği 25/05/1997 tarihinden önce taşıtını noter satış senediyle satan ancak ilgili trafik tescil kaydı halen adına devam eden,

Gerçek ve tüzel kişiler ile bunların mirası reddetmemiş mirasçıları yaralana bileceklerdir. Madde hükmünden yararlanmak için gerekli başvuruların mükellef adına veli, vasi,kanuni temsilciler ile konuya ilişkin olarak özel vekaletname ile tayin edilen vekiller tarafından yapılması mümkündür. Ancak, maddenin dördüncü fıkrası kapsamında özel vekaletname ile yapılacak olan başvurularda bildirimin bizzat mükellef , veli veya vasi tarafından imzalanması gerekmektedir.

5838 sayılı Kanunun geçici 2. Maddesinin birinci fıkrasında belirlenen mükelleflerin söz konusu düzenlemeden yararlanabilmeleri için trafik sicilinde adlarına kayıt ve tescili bulunan model yılı 1985 veya daha eski motorlu taşıtlarını 31/12/2011 tarihine kadar (bu tarih dahil) il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim etmeleri veya 4925 sayılı Karayolu Taşıma kanunun 33’üncü maddesinin beşinci fıkrasında düzenlenen uygulama çerçevesinde Karayolları Trafik yönetmeliği hükümlerine uygun olarak taşıtlarını hurdaya çıkarmak suretiyle kayıt ve tescillerini sildirerek Makine ve kimya Endüstrisi Kurumu hurda İşletmesi Müdürlüğü Hurda müdürlüklerinden (Kırıkkale,İzmir-Aliağa, Kocaeli-seymen hurda Müdürlükleri) herhangi birine Ulaştırma  bakanlığı tarafından belirlenen takvim çerçevesinde teslim etmeleri gerekmektedir.

Netice itibarı ile;

5838 Sayılı Kanunun 6009 sayılı Kanunla değiştirilen hükümlerine göre :

a)- Mevcut olan 1985 ve daha eski model taşıtlar,

b)-mevcut olmayan veya motorlu motorlu taşıt vasfını kaybetmiş 1998 ve daha eski model taşıtlar    (teslim şartı aranmadan Motorlu Taşıtlar Vergisi aslının 1/4 ‘ünü ödeyerek),

c)-Motorlu taşıtlarını noter satış senediyle veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alıp ilgili trafik tescil kuruluşunda adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş olan gerçek ve tüzel  kişilere ait taşıtlar.

31.12.2011 tarihine kadar kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle İl Özel İdarelerine veya Makine kimya Endüstrisi hurda İşletmesi müdürlüklerinden herhangi birine teslim edilir ise hurdaya çıkarılan araçlara ait 31.12.2011 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş Motorlu taşıtlar Vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28.02.2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilir denilmektedir.

Kaynak :  33 seri nolu  MTV Genel Tebliği
Günün Sözü: “ Fazla vergi vergiyi öldürür.” (Colbert)

Abdulbaki AKBAL
S.M.MALİ MÜŞAVİR
[email protected]