SAĞLIK Haber Girişi : 18 Nisan 2011 07:44

Nusaybin'de ücretsiz Rahim ağzı kanseri taraması

Nusaybin'de ücretsiz Rahim ağzı kanseri taraması
Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM) tarafından otuz yaş üstü tüm bayanlara yönelik Mardin'in Nusaybin ilçesi Devlet Hastanesinde ücretsiz rahim ağzı kanseri taraması yapılıyor.
KETEM NUSAYBİN'DE ÜCRETSİZ RAHİM AĞZI KANSERİ TARAMASI YAPIYOR
- NUSAYBİN DEVLET HASTANESİ BAŞTABİBİ OP. DR. UMUT YAKA;
-"KADINLARDA İKİNCİ SIKLIKLA GÖRÜLEN KANSER TİPİ RAHİM KANSERDİRİ"
-"OTUZ YAŞ ÜSTÜ KADINLARA YÖNELİK YAPILAN TARAMAYA KADINLARIN MUTLAKA BAŞVURU YAPMASI GEREKİR"
 
Arif Altunkaynak
Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM) tarafından otuz yaş üstü tüm bayanlara yönelik Mardin'in Nusaybin ilçesi Devlet Hastanesinde ücretsiz rahim ağzı kanseri taraması yapılıyor. 
     Kanser Haftası nedeniyle Nusaybin Devlet Hastanesinde kurulan merkez 13 - 27 Nisan tarihleri arasında faaliyet göstereceği bildirildi.
     Dünyada olduğu gibi son yıllarda ülkemizde de Kanserin en önemli halk sorunu haline geldiğini kaydeden Nusaybin Devlet Hastanesi Baştabibi Op. Dr. Umut Yaka, Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlamak ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadele en etkili yöntemlerin başında geldiğini kaydetti.
     Rahim ağzı kanserinin Kadın hastalıkları arasında teşhisi geç konulan hastalık olduğunu ifade eden Baştabip Yaka şöyle konuştu;
"Bunun nedeni kadınların bazen utanarak, bazen de ihmal ederek doktora gitmemeleri nedeniyle hastalıkların geç teşhis edilmesinden kaynaklanır. Bu nedenle rahimden gelen anormal kanama veya akıntılar kanser habercisi olabilir. İhmal edilmemelidir. Özellikle ailesinde kanser geçiren kişilerin bu konuda daha hassas olmaları gerekir. Kadınlarda ikinci sıklıkla görülen kanser tipi rahim kanseridir. Rahim kanseri rahim ağzında meydana gelen bir kanser türüdür. Çok doğum ve düşük ile kürtaj yapan kadınlarda görülme oranı daha fazladır. Rahim ağzı kanseri sadece kadınlara özgü bir kanser türüdür. Menopoz dönemlerinde daha fazla görülür. Devam eden kanamalar veya zamansız kanamalar rahim kanserinin habercisi sayılabilir. Rahim kanserinin erken teşhis edilmesinde pap smear (yayma) adı verilen bir tarama yöntemi kullanılmaktadır."
     Nusaybin Devlet Hastanesinde 13-27 Nisan tarihleri arasında ücretsiz Rahim Ağzı Kanseri taraması yapılacağını sözlerine ekleyen Yaka, kadınların mutlaka bu taramaya gelmesi gerektiğini söyledi. / Nusaybinim.com