GÜNDEM Haber Girişi : 12 Mayıs 2020 23:23

Nusaybin Kesk Bileşenlerinden polis olayı hakkında açıklama

Nusaybin Kesk Bileşenlerinden polis olayı hakkında açıklama
Nusaybin'de KESK Bileşenleri,  bir site içerisinde polislerin havaya bir el ateş açıp kovaladığı çocuk için basın açıklaması yaptı.

Nusaybin'de KESK Bileşenleri,  bir site içerisinde polislerin havaya bir el ateş açıp kovaladığı çocuk için basın açıklaması yaptı.

Aralarından Nusaybin Kesk Bileşenleri,  Mardin Kesk Bileşenleri, Eğitim Sen Genel Sekreteri Velat Kaya, Tarım Orkam Sen Genel Sekreteri Ahmet Keleş, Mardin Barosu Nusaybin Temsilcisi, İhd Nusaybin Temsilcisi ve TMMOB Mardin Yönetimi temsilcilerin adına basın açıklamasını Eğitim Sen Nusaybin temsilcisi Yakup Taşçı okudu.
Sosyal medyaya yansıyan görüntüleri hatırlatan Taşçı, “bu sürede çocuk korkudan çığlıklar atmaya başladı ve polis bir elinde silahla çocuğu adeta sürükleyerek zırhlı aracın yanına götürdü. Polisin yanında bulunan arkadaşları da olayı seyretti. Polis site sakinlerinin gözleri önünde çocuğa şiddet uygulayarak ve havaya silah sıkarak orda bulunan tüm insanları tedirgin etti” dedi.
Çocuklukların siyaset ve etnisite üstü bir alan olduğunu kaydeden Taşçı, pandemi döneminde sosyal alanı daralan çocukların ruh sağlıklarının bozulmaması için tüm dünyada bilim insanları ve pedagogların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu belirtti.

Bir polisin çocuklarda travmatik etki yaratacak şekilde çocukları kovalayıp, havaya silah sıkması, çocukları silahla korkutmasının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu kaydeden Taşçı açıklamasının devamında,
"Polis memurunun bir çocuğa yönelik beden dili çocuklara karşı iyi hisler taşımadığının bir göstergesidir. Daha küçük yaşta anlam veremediği bir yıkımla karşı karşıya kalan B. E. polis memuru tarafından kendisine yönelik sergilenen bu davranışı ve hissettiği korkuyu asla unutmayacaktır. Her çocuğun kendini güvende hissedecek bir ortamda yaşama hakkına zarar veren polisi kınıyoruz.
Nusaybin Kaymakamlığı olayla ilgili açıklamasına çocukların zırhlı araca taş attığını ifade ederek polisi kısmen de olsa haklı çıkarma çabasına girmiştir. Bu yaklaşım kabul edilemez. 24 Nisan 2020 tarihinde gerçekleşen bir olayın, 9 Mayıs 2020 tarihinde sosyal medyada gündem olduktan sonra Nusaybin Kaymakamlığının polis memurunu açığa aldığına dair resmi yazı yayınlaması aslında olayın gizlendiğinin ve açığa çıkmadıkça bir işlem yapılmayacağının da kanıtıdır. Bütün çocukların her türlü şiddete karşı korunma hakları mevcuttur. Nusaybin’de bu durumun saklanması ve yaklaşık iki hafta süre içerisinde polis memuruyla ilgili herhangi bir işlemin yapılmaması çocuk haklarını ihlal etmektir. Cebinde her silah taşıyan resmi üniformalıların bir başkasının biyolojik varlığına son verme, bir başkasını silahla vurma, yaralama, dövme ve ona hakaret etme yetkisinin olmadığı yasalarla belirlenmelidir. Bu gerçekleşmediği sürece, psikolojik rahatsızlığı bulunan ve silah kullanma ehliyetine sahip olmayan insanların eline verilen her silah bir tahakküm aracına dönüşmektedir.
Açığa alınıp hakkında soruşturma başlatılan polis memuru ile ilgili her aşamanın takipçisi olacağız. Çocuklara yönelik bu şiddet halinin karşısında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.