GÜNDEM Haber Girişi : 31 Ekim 2022 14:14

Nusaybin Ticaret Borsası tarlasında Yer Fıstığı hasadı

Nusaybin Ticaret Borsası tarlasında Yer Fıstığı hasadı
TOBB'ye bağlı Nusaybin Ticaret Borsası tarafından ürün çeşitliliği artırmak amacıyla denemesi yapılan yer fıstığında hasat yapıldı.

TOBB'ye bağlı Nusaybin Ticaret Borsası tarafından ürün çeşitliliği artırmak amacıyla denemesi yapılan yer fıstığında hasat yapıldı.

 

Sınır Kapısı karşısında bulunan tarlada yapılan yer fıstığı hasadına Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Ercan Kayabaşı, AK Parti Başkan V. Adil Çelik, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aktaş, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hüseyin Gündoğdu, NESO Başkan Yardımcısı Beşir Aydın, Çiftçiler Derneği Başkanı Latif Köseoğlu, Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Şehmus Ayaz, Kızılay Başkanı İlameddin Ay, Sulama Birliği Başkanı Nevaf Değerli, Muhtarlar M. Selim Demirtaş ve Murat Acar ile TB Yönetimi katıldı.

 

Yer fıstığı hasadına katılan Kaymakam Kayabaşı, hasadın bereketli olması temennilerinde bulundu.

 

Yer fıstığı hakkında misafirlere açıklama yapan Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş; "Nusaybin’de tarımsal ürün çeşitliliği kapsamında çiftçilerimizi yer fıstığı üretimine teşvik etmek amacıyla Borsamızın 35 bin metrekarelik arazisinde Nisan ayında başladığımız yer fıstığı ekiminin hasadını yaptık. Çiftçilerimiz buğday hasadından sonra genellikle mısır ekmektedirler. Mısırın üretim maliyetinin yüksek olması, özellikle enerji maliyetinin yüksek olması çiftçilerimizi endişelendirmekteydi. Biz de Nusaybin Ticaret Borsası olarak alternatif ürün araştırmalarına başladık. Yaptığımız araştırmalar sonucunda yer fıstığının, mısır ve arpa yerine ekilebileceğini tespit ettik. Ektiğimiz yer fıstığının veriminin yüksek olması ne kadar doğru araştırmalar yaptığımızı ortaya çıkardı. Tekrar tekrar çiftçilerimize sesleniyoruz, yer fıstığı üretmelerini istiyoruz. Tüccarlarımıza da çağrı yapıyoruz, Yer fıstığı alım ve satımı ile ilgilensinler. Nusaybin bereketli topraklara sahiptir. Yer fıstığının üretim maliyeti daha düşük, az miktarda su ile verim elde edilebilir, toprağımız üretimine son derecede uygun olup yer fıstığının maddi getirisi daha fazladır. Çiftçilerimize öncülük etmek amacıyla başladığımız yer fıstığı üretimi projesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.