GÜNDEM Haber Girişi : 13 Mayıs 2013 11:30

Sivil Cuma Ramazan Ayı itibariyle sona eriyor

Sivil Cuma Ramazan Ayı itibariyle sona eriyor
Diyarbakır'da toplanan din âlimleri, 30 aydır devam eden Sivil Cumaların hükümetin camilerde anadilde hutbe ve ibadetleri kabul etmesi ile amacına ulaştığını söyledi.
Nusaybinim.com Haber Servisi
Diyarbakır'da toplanan din âlimleri, 30 aydır devam eden Sivil Cumaların hükümetin camilerde anadilde hutbe ve ibadetleri kabul etmesi ile amacına ulaştığını söyledi. Din âlimleri bundan dolayı Ramazan başından itibaren eyleme son verme kararı aldıklarını duyurdu.

Kürt din âlimleri, gerçekleştirdikleri toplantının sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Diyarbakır, Batman, Van, Mardin, İstanbul ve İzmir Din Âlimleri Dernekleri ile Manisa, Urfa, Siirt Hakkari, Muş temsilcileri imzasıyla yayınlanan bildiride, Sivil Cuma namazlarının amacına ulaştığı belirtilerek, eyleme son verme kararı alındığı duyuruldu.

“Yüce Mevla’nın insanları yaratığı gün itibariyle insanlara barış içerisinde yaşamayı buyruk olarak emir etmiştir. Rububiyet; (Ey İman edenler topluca barışa giriniz)” sözleriyle başlayan bildiride, Bölgede ‘adaletsizlikten dolayı’ yaşanan çatışmaya dikkat çekildi.

"ÖCALAN’IN BAŞLATTIĞI BARIŞ SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ"
Milletler tarihinde tüm savaşların adaletli barışlarla netice bulduğu belirtilen açıklamada, “Bundan dolayı bizler din âlimleri dernekleri olarak Sayın Abdullah Öcalan’ın başlattığı barış sürecini destekliyoruz ve bu surecin gelişmesinde üzerimize düşen görevleri yerine getireceğimizi halkımız ve kamuoyuyla paylaşıyoruz” dendi.

"SİVİL CUMALAR AMACINA ULAŞMIŞTIR"
Açıklamanın devamında, 30 ayı devam eden sivil cumaların neticesinde “ana dilde hutbe ve ibadetlerin yapılabilir ve camilerden başlamasının hükümet tarafında kamuoyuna deklere edilmesi ile sivil cumaların amacına ulaşmıştır” dendi.

RAMAZAN’IN BAŞINDA SON VERİLECEK
Her başarının mücadele ile elde edildiğini belirterek ‘Sizin mücadeleniz sizin başarınızdır’ diyen Din Âlimleri halka desteklerinden dolayı teşekkür ederek, Sivil Cuma Namazlarına son verme kararına ulaştıklarını kaydetti:
“Derneklerimizin vardığı netice. Kafi şekilde olmasa da netice alınmıştır. Yalınız halkın namaz alanlarında bırakılmaması için Ramazanın başına kadar devam ederek Ramazanın başında bırakılmasına karar verilmiştir.”