Yiyecek- İçecek Sektörlerinde SGK Primleri ile İlgili Yeni Düzenleme ! 

Değerli okurlarım, Covid-19 Pandemi salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özellikle hizmet sektörünü büyük ölçüde sarsmıştır. Bu sektörde binlerce işyeri ile milyonlarca çalışanları zor durumda bırakmıştır. 

 

Torba kanunda yeme - içme sektörüne yönelik olarak yeni bir sigorta prim teşviki uygulamaya sokuldu.. Buna göre, yeme - içme sektöründeki işyerlerinde mart ayında istihdam edilen bütün çalışanlar için nisan ve mayıs aylarında ödenmesi gereken primlerden 1341.5 TL indirim yapılacak. 
 

Bu kapsamda mart ayında  (3.577,50) TL ücretle restoranda çalışan bir garson için işveren nisan ve mayıs aylarında ödemesi gereken primlerin tamamını ödememiş olacak. Diğer ifade ile SGK primleri devlet tarafından ödenmiş olacak. 

 

17 Mayıs 2021 tarihine kadar devam eden fesih yasağı kapsamında işverenler işçi çıkartamıyorlar. Fesih yasağı süresince işverenin işçiyi ücretsiz izne çıkartma hakkı var. İşveren bu hakkını kullandığında işçiye ücretsiz izinde olduğu her gün için 47,7 TL nakdi ücret desteği ödeniyor. 

 

Torba kanundaki düzenleme ile bu rakam günlük 50 TL’ye çıkartılacak. Nisan ve mayıs ayları için günlük 50 TL üzerinden yapılacak ödemelerden damga vergisi de kesilmeyecek. Böyle olunca nisan ve mayıs aylarında bir ay boyunca nakdi ücret desteğinde olan işçinin eline toplam 1.500 TL geçecek. 

 

Yiyecek ve içecek hizmeti sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde, destek bu hizmet sektörüyle sınırlı olacak. SGK tabanı olan asgari ücret (3.577,50) TL. baz alınarak 2021/Nisan ve Mayıs aylarında hem işçi hem işveren hisselerinin tamamının toplamına denk gelen SGK primlerini fondan karşılanması amaçlanmaktadır. 

 

Faaliyetleri durdurulan sektörlerdeki personel için de 2021 yılı nisan ve mayıs aylarına yönelik, ücretsiz izne ayrıldıkları dönem için, günlük 50 lira ödeme gerçekleştirilecek. Halen nakdi ücret desteği alan kişiler Nisan ve Mayıs aylarında nakdi ücretsiz izin desteği 1.431 TL yerine 1.500 TL.olarak uygulanacak.  

 

Günün Sözü : "Dalkavuklardan sakın ! Onlar arı gibidir. Ağzında bal, kuyruğunda zehir taşır !" (Hazreti Ali) 
 

Abdulbaki AKBAL 

S.M.Mali Müşavir-B.Denetçi