GÜNDEM Haber Girişi : 30 Nisan 2012 10:46

Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan 1 Mayıs Mesajı

Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan 1 Mayıs Mesajı
Nusaybin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Abdulğani Bilge 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle Türkçe ve Kürtçe bir mesaj yayınladı.
Nusaybin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Abdulğani Bilge 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle Türkçe ve Kürtçe bir mesaj yayınladı. Bilge'nin mesajı şöyle;
 
1 Mayıs dünyaya Cihago işçilerin armağanıdır.1886 yılında örgütlü meslek ve emek birlikleri federasyonu yaklaşık 500 bin kişiyi temsil etmekteydi. Ve çalışma saatlerinin 15 saat olmasına karşı olduklarını ve ülke içinde 8 saatlik çalışma saatlerine uyulmasını istedi. Bunun dışında işçi hakları ve iş güvenliği konularında da iyileştirme istiyorlardı. İlk eylemleri 40 bin kişiyle olmuştu, bu eylemde 1400 işçi işten atıldı 4 işçi yaşamını kaybetmiştir. Binlerce insanın işten atılması, onlarca insanın yaşamlarını kaybetmesi, haklı oldukları davalarından bir adım geri atmamışlar ve nihayetinde 1890 yılında 1mayıs bütün ülkelerde uluslararası işçi bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Maalesef ülkemizde bu tür haklar geç uygulanıyor. Üzerinde onlarca yıl geçmeden yani gerçekleri kana boğmadan somut adım atılamıyor. Ta ki geçen yıl sınırlı olsa da 1 Mayıs kutlamalarına resmi izin verilmiştir.
 1 Mayıs göstermiştir ki küresel sömürü düzeni olan kapitalizmi yok edecek tek dünya işçi sınıfıdır. Burjuvazi bunu çok iyi biliyor ki işçi sınıfında korkuyor biliyor ki birleşen işçiler hiçbir güç durdurmayacağını. Bütün sınıfların ortak bir şiarı vardı, ÖRGÜTLÜYSEK HERŞEYİZ, ÖRGÜTSÜZSEK HİÇBİR ŞEYİZ. Bu münasebetle emekçi halkların temsilcileri olarak 1 Mayıs İşçi Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Kutlar yaşasın 1 mayıs diyoruz.

 
1 gulane diyarıyake jı aliye  kedkare cihago dayın dınyaye.sale 1886 yekitiya  fedarasyona kedkaran bı rexistin  u pişe nezi pencsed hezar kesi nunertiyawana  dıkır.we deme rojane 15 saat kedkariki  pewist bu go bı xebıte,daxwzaiyan wan go rojane 8 saat bı xebıtede bu. U mafe kedkarı u ewleviyekari dıxwestin.çalakiya wan ya yekemin 40 hezar kedkar u karker  beşdarbu,we çalakiyede 1400 kes jı ser kar  avetin.4 xebatkar jı jiyane xwe jıdest dan.hezar kedkar u karkeren jı kar avetin,gelek jı wen jı jıyana xwe destdan,heta 1 gulane sale 1890 dinyaye ne bu roja kedkar u karkeren jı mafe xwe xwezayi gav paşve na awetin.mixabın welatemede ev maf u biryar zu nayen bıceh.ev dehsal ser ve pirozbahiye 1 gulane re derbasbu  u ev naha  awayiki fermi te piroz kırın hejı gelek asteng hemberi ve roje ten kırın.te xuya kırın roja kedkare dinyaye 1 gulane pergale metingere u sermayandera tundi bıke .burjuvazi gelek baş zane hate jı  pole kedkare dı tırse.dısa zane go kedkar navbere wxede bı rexistinbın tı heze dinyaye dıjı wan nıkarın rawestebın.pole karkeren u kedkarada şiarek he ya go em bırexistınbın em hemu tiştin,em berexistınbın em ne tiştekın.ser ve pewendiye weke nunere kedkar u xebatkare em tekoşine wa diji nehekiye cejna kedkare u karkeren   1 gulane dınyaye piroz dıkın. u biji 1 gulane dıbejin.