GÜNDEM Haber Girişi : 29 Nisan 2013 07:24

Kapanan Sınır Kapısı Nusaybin'de 400 esnafa kepenk kapattırdı

Kapanan Sınır Kapısı Nusaybin'de 400 esnafa kepenk kapattırdı
Suriye halkına uygulanan ekonomik ve siyasi ambargo devam ederken, sınır ticaretinin durduğu Nusaybin'de 400'e yakın esnaf kepenk indirdi, 2 bin kişi işsiz kaldı.
Nusaybinim.com - Haber Servisi
Suriye halkına uygulanan ekonomik ve siyasi ambargo devam ederken, sınır ticaretinin durduğu Nusaybin'de 400'e yakın esnaf kepenk indirdi, 2 bin kişi işsiz kaldı.
Suriye'deki gelişmelerle birlikte kentlerin yönetimini ele geçirerek kendi sistemlerini kurmaya çalışan Suriye halkına uygulanan ekonomik ve siyasi ambargonun ilk adımı Nusaybin ve Urfa'nın Akçakale ilçelerinde bulunan sınır kapılarının kapatılmasıyla atıldı.

Suriye halkı ile dayanışmak amacıyla başlatılan kampanya kapsamında toplatılan yardımların geçişine izin verilirken, kapıların hala ticarete kapalı olması nedeniyle yüzlerce esnaf mağdur oldu.

Nusaybin Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın verilerine göre, bu dönemde Nusaybin'de 400'e yakın esnaf iflas etti, 2 bin kişi işsiz kaldı.

Nusaybin esnafının içerisinde bulunduğu durumu değerlendiren Nusaybin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Abdulğani Bilge, ilçenin Suriye'ye sıfır noktasında bulunduğunu belirterek, "Sınır kenti demek ticaret kapısı demektir. Geçmişte ilçemiz bölgenin ekonomisinde önemli yer tutmaktaydı. İki yıldan fazla süredir kapımızın kapalı olmasından dolayı en çok esnaf ve halkımız ekmek kapılarının kapalı olmasından dolayı mağdur olmuştur. Tek geçim kaynağımız olan sınır kapısı ticaretimiz sekteye uğramıştır. Şu an esnafımız iş yapamaz duruma gelmiştir. Bu durum hepimizi çok üzüyor ve esnaf kan ağlıyor. Kimi, iş yerinin kirasını ödemekte zorluk çekiyor. Kimisi bankalara olan borcunu ödeyemez durumdadır. Haciz ile karşı karşıya gelmiştir. Bir an önce bu mağduriyetlerin giderilmesi lazım" dedi.

'Halkların ekmek kapılarını açın'

Daha önce 10 TL olan çayın kilosunun şu an 20 TL'ye yükseldiğini aktaran Bilge, "Sınır kapısının kapalı olmasından Nusaybin halkının yüzde 99'u etkilemiştir. Suriye rejimi halkımızın durumuna, mağduriyetine duyarsız kalabilir. Devletimizin Nusaybin halkının sorun ve mağduriyetine sessiz kalmaması lazım. Devletimizi zor günümüzde yanımızda görmek isteriz. Suriye'deki olayların daha ne kadar devam edeceğini ön görmek mümkün değildir. Halkın devlete olan itimadı daha fazla zedelenmeden bir an önce Nusaybin halkı için teşvik paketleri yapılması gerekiyor. Örneğin SGK, Bağ-Kur primlerinde indirimler yapılabilir. Ya da küçük-orta ölçekli esnaflar, kapı açılana kadar vergiden muaf edilebilir. Kamışlı Kapısı'nın ticarete açık olmasını istiyoruz. Geçenlerde İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler ilçe ziyaretine geldiğinde kapımızın ticarete açılması için talebimiz olmuştu. Kendileri ise sorunun kendileri ile alakalı olmadığını ve karşı tarafla ilgili olduğunu söylemişti. Bunun akabinde Nusaybin'deki STK'ler olarak karşı tarafla yaptığımız görüşmelerde onlar da aynı şekilde sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını ve sorunun bizim hükümette olduğunu söylediler. Madem ki iki taraf kapının açılmasında o kadar istekli niye kapı kapalı? Biz de diyoruz ki; kapımızın açılması için arabulucu ve sorumluluk almaya hazırız. İki tarafa çağrımız halkların ekmek kapılarını açın" diye konuştu.

'Artık evimize ekmek götüremiyoruz'
İlçede yıllardır esnaflık yaptığını söyleyen Abdulhakim Akın, sınır kapısının kapalı olmasından beri esnafın "kan" ağladığını belirterek, "Eskiden kapı açıktı iyi kötü bir para kazanıyorduk. Boyacıdan tutun, arabacısına kadar iyi, kötü kazanıyordu. Ama şu anda esnaf çok kötü durumdadır. Esnaf vergisini zor ödeyecek bir haldedir. Kazancı yoktur. Artık bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Esnaflardan Abdulselam Akdoğan ise, Nusaybin'deki sınır kapısının 2 yıldan bu yana kapalı olduğunu hatırlatarak, bundan dolayı ilçe sakininin perişan olduğunu kaydetti. Akdoğan, "Şimdi halk evine ekmek götüremeyecek durumdadır. Artık kapımızın açılmasını istiyoruz" diye konuştu.

'Sınır kapısı için çalışıyoruz'
Nusaybin Ticaret Odası Başkanı Mahsum Özmen ise, Suriye'ye yapılan yardımların yetersizliğine dikkat çekerek, kampanyaların yayılarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Nusaybin sınır kapısının yardımlar dışında sınır ticaretine açılması gerektiğini dile getiren Özmen, "Kapıların kapalı olması bölge esnafına çok zarar vermektedir. Kapının açılması sadece Nusaybin değil bölgeye canlılık getirecektir. Nusaybin Sınır Kapısı'nın açılmasıyla ilgili Nusaybin'deki sivil toplum örgütleriyle girişimlerde bulunmaktayız. Nusaybin Sınır Kapısı'nın atıl olmamasıyla ilgili de çalışmalarımız var. Kapının Suriye'deki olaylardan dolayı kapalı olduğunu biliyoruz. Umudumuz oradaki iç savaşın bir an önce son bulması ve kapının açılmasıdır" dedi.