GÜNDEM Haber Girişi : 05 Ocak 2014 12:46

Kurdi-der Nusaybin'de yeni yönetimini belirledi

Kurdi-der Nusaybin'de yeni yönetimini belirledi
Kurdi-der Nusaybin Şubesi, 1'inci Olağanüstü Kongresi'ni gerçekleştirip yeni yönetimini belirledi.
Nusaybinim.com Haber Servisi
Kurdi-der Nusaybin Şubesi, 1'inci Olağanüstü Kongresi'ni gerçekleştirip yeni yönetimini belirledi.
Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDİ-DER) Nusaybin Şubesi, 1. Olağanüstü Kongresi'ni Mitanni Kültür Merkezi'nde bulunan Apê Musa Konferans Salonu'nda gerçekleştirdi.
Divan seçimi ile başlayan kongrede konuşan KURDİ-DER Nusaybin Şube EşBaşkanı Berivan Baş, 90'lı yıllarda Kürtçe bir eserin seslendirilmesinin dahi yasak olduğuna dikkat çekerek, "Özgürlük hareketi ile beraber birçok hak elde ettik. Kendi anadilimizle kendi kurumlarımızı kurduk. Şu anda kendi kurumlarımızda anadilimizle eğitim verebiliyoruz. Bunu özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren şehitlerimize borçluyuz. Bugüne kadar en büyük katliamlar dilimiz üzerinde yapılmıştır. Dilimiz üzerinde asimilasyon politikaları devam etmektedir. Arınç, Kürt dilinin medeniyet dili değildir diyebilmektedir. Bir yandan hükümet Kürtçeyi serbest bıraktığını iddia ederken, diğer bir taraftan ise on binlerce Kürt tutsak hala anadilinde savunma talep ettikleri için tutuklu bulunmaktadır. AKP'nin bu oyunun boşa çıkarmak için dilimize sahip çıkmalıyız" dedi.
Kurdi-der Eş Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, bir ulusu tanımlayan en önemli öğenin kendi ana dili olduğuna dikkat çekerek Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’ın Kurdi-Der’e ve kürt diline verdiği desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.
Kongrede konuşan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ise; gelen misafirleri selamlayarak; “ anadile sahip çıkmak anadile sahip çıkmaktır. Fakat biz ideolojik olamadık anadilimize sahip çıkamadık. Anadil mücadelesi emek isteyen bir cephedir. Kimlik anadildir. Anadil olamadan kimlikte olmaz. Nusaybin’in % 90’ı Kürtçe konuşuyor; fakat biz % 95’i yakalayamadık. Anadilimize daha çok önem vermeli ve yaygınlaştırmalıyız” dedi.
Tek liste ile yapılan seçimde, Kurdi-der Nusaybin Eş Şube Başkanlığına Hekim Acat ve Sadiye Orhan seçildi.