EĞİTİM Haber Girişi : 10 Eylül 2014 13:50

Kurdi-der, okul boykotuna destek istedi

Kurdi-der, okul boykotuna destek istedi
Kurdi-der, okulların ilk haftasında boykot kararı aldıklarını duyurdu.
Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com
Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kurdi-der), okulların ilk haftasında boykot kararı aldıklarını duyurdu.
Yazılı bir basın açıklaması yapan Kurdi-der Nusaybin Şubesi, boykota destek istedi. Kurdi-der'in Kürtçe ve Türkçe yaptığı açıklama şöyle: 

ALÎKARİYÊ BIDIN BOYKOT Ê

Em wek T.Z.P.KURDİ DER ŞAXA  Nisébînê li dijî pişaftina perwerdehiye ne. Jı bo wê jî em banga gelê xwe dikin ku alîkariyê bidin boykotê.

Qedexeya li ser zimanê kurdî komkujiya çanda gel e. Ji bo ku têkoşîna gel bi hêz bûye dewleta tirk qedexa li ser ziman kêm kirine. Le belê cardın jî ji bo ku zimanê kurdî nebûye zimanê perwerdeyê pêşketina wê kêm e. Çend roj berê civanê kurd Mahîr Çetîn ji bo ku bi kurdî axiviye li Antalyayê hatiye kûştin. Jı bo ku pevajoya aşîtiyê bimeşê pêwîste ku perwerdeya zimanê zikmakî bi fermî dest pê bike. Ji bo ku perwerdeya zimanê zikmakî bibe fermî pêwîste ku gelê me alîkariyê bide boykotê.

Wateya alîkariya boykotê mînaka moriya Pexember Brahîm e.
‘Nemrûd, fermana şewitandina Brahîm daye. Li taxê agirekî dijwar hatiye pêxistin. Ajalên derdorê baz didin. Leşkerên Nemrûd xwe amade dikin ku Brahîm bavêjin nava agir. Wê demê moriyeke leheng devê wê tije av  ber bıagir ve diçe. Moriya hevalê wê ji dipirsê:
Wilo bi lez tu diçe ku?
Moriya leheng ava devê xwe dixe destê xwe û bersiva wê dide:
Ma hûn ne agahdar in ku Brahîm Pexember wê bavin nav agir, ez avê dibim taxa agir ku agir vemirînim.
Moriya hevalê wê bi ken dipêrsê:
Agir zide dijwar e. Ava te wê çawa wî agirê dijwar vemirînê.
Moriya leheng bersivê didê:
Zanim ku ew av wî agirî venamîrînê li belê aliyê min wi kêşf bibe.’’
  Rast e dibe ku bi boykotê pêvajoya perwerdeya zimanê zikmakî dest pê neke le belê wê aliyê me keşf bibe. Ku boykot bi hêz be; pêvajoya aşîtiye jî wê bihêztir bibe.
                ‘Zimanê me hebûna me ye; li hebûna xwe xwedî derkevin.’   
BOYKUTU DESTEKLEYİN  
 
Nusaybin Kürdi –Der Şubesi olarak eğitim sürecinin bir asimilasyon aracı olarak kullanılmasına karşı olduğumuzu belirtiyor ve bunun için okulların açıldığı ilk haftasında tüm duyarlı halkımızı boykota çağırıyoruz.   Yıllardır Kürtçenin yasaklanması ve resmi alanda kullanılmasının engellenmesi bir beyaz soykırımdır. Son dönemde yapılan bazı düzenlemeler olsa da eğitimde kullanılmaması dilin gelişmesi önündeki en büyük engeldir. Üç dört gün önce de Antalya’da Mahir Çetin adlı Kürt genci Kürtçe konuştuğu için linç sonucu öldürüldü. Bu açıdan mevcut hükümetin çözüm sürecine samimi yaklaşımının en önemli göstergesi anadilinde eğitimin yasallaşması olacaktır. Biz de ana dilinde eğitim sürecinin hızlanması açısından tüm benliğine sahip çıkan halkımızın bu boykota katkı sunmasını istiyoruz.   Boykotu desteklemenin anlamı İbrahim Peygamber olayındaki karınca misalidir.   ‘Nemrud, İbrahim peygamberin yakılma emrini vermiş. Meydanda büyük bir ateş yakılmış. O kadar büyük bir alevmiş ki bulutlara kadar yükselmiş. Bütün hayvanlar ateşten korkmuş kaçmış.  Nemrud’un askerleri İbrahim peygamber’i mancınıkla ateşin tam orta yerine atacaklarmış.Bu sırada göklere kadar varan ateşe doğru bir karınca ağzında küçücük bir damla su ile telaşla gidiyormuş.  Başka bir karınca onun bu telaşını görüp sormuş: - Acele ile nereye gidiyorsun? Telaşla yetişmeye çalışan karınca, ağzındaki bir damla suyu ellerinin arasına alıp cevap vermiş:- Haberin yok mu? Nemrud, İbrahim peygamberi ateşe atacakmış.  Meydana ateşin olduğu yere su götürüyorum.Diğer karınca kahkahalarla gülerek demiş ki:- Senin yanan büyük ateşten haberin yok mu? Ateşe hiç bakmadın mı? Ne kadar büyük, senin bir damla suyun ateşe ne yapabilir ki?
Bir damla su taşıyan karınca:
- Olsun, hiç olmazsa hangi taraftan olduğum anlaşılır.’
  Doğru belki bu boykot anadilinde eğitim sürecini hemen başlatmayacaktır ama bizim hangi tarafta olduğumuzu gösterecektir. Unutmamak lazım ki boykotun güçlü geçmesi barış sürecini daha da güçlendirecektir.
‘Dilimiz benliğimizdir, benliğimize sahip çıkalım.’