GÜNDEM Haber Girişi : 05 Kasım 2013 08:55

Nusaybin'de ihracatçılar Sınır kapısına yürüdü

Nusaybin'de ihracatçılar Sınır kapısına yürüdü
Mardin'in Nusaybin ilçesinde İhracatçılar yeni açılan sınır kapısına yürüdü.
Nusaybin'de ihracatçılar Sınır kapısına yürüdü
Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com
Mardin'in Nusaybin ilçesinde İhracatçılar yeni açılan sınır kapısına yürüdü.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Nusaybin'de yaptırılan ancak Suriye'deki olaylar nedeniyle açılamayan yeni sınır kapısı iç gümrük olarak hizmet vermeye başladı.
Habur Baş Müdürlüğüne bağlı faaliyet gösteren Nusaybin Sınır Kapısında İhracatçılaran araç başı istenen 35 TL Kantar ve park parası ihracatçıların tepkisine neden oldu.
Uygulamayı protesto eden İhracatçılar, Nusaybin'e yeni açılan sınır kapısına yürüdü.
Burada İhracatçılar adına basın açıklaması yapan Cemal Mertoğlu, uygulamayı kabul etmeyeceklerini söyledi.
Mertoğlu şöyle konuştu:
"Nusaybin Gümrük Müdürlüğüne tadilat nedeniyle yeni açılacak Nusaybin Sınır Kapısına geçici olarak taşınması ile TOBB tarafından saha giriş ve kantar ücretiyle bizden toplam 35 tl talep edilemektedir. söz konusu yapılan araştırmalarda ihracatçıya büyük bir maliyet doğurmaktadır. Ödenecek miktarlardan dolayı araçların tedarik etme sıkıntısı yaşanacak bu da Nusaybin halkına ekonomik ve ciddi anlamda zarar doğuracaktır. Yapılan araştırmalarda civar Gümrük Müdürlüklerinde herhangi bir kantar ve saha ücreti talep edilememektedir. Bu talebin ihracatçı firmaları uzaklaştıracağı gibi Nusaybin'de ciddi işsizliğe de sebep olacaktır. Bu sıkıntıların göz önünde bulundurup sıkıntıların giderilmesini talep ediyoruz."
Nusaybin'e yeni açılan sınır kapısının iç gümrük için değil Suriye'ye açılan uluslararası bir kapı olması için yapıldığını hatırlatan Mertoğlu, transit kapısının açılması durumunda söz konusu ücreti talep etmelerinde herhangi bir sakınca bulunmadığını sözlerine ekledi.
İhracatçı Osman Arcas ise bir çözüm bulunmadığı takdirde Nusaybin'deki tüm ihracat firmalarının kapanacağını bildirdi.
Sınrı kapısının açılmasına tüm Nusaybinlilerin sevindiği kaydeden Arcas: "Ancak bakıyoruz ki bu kapı Nusaybin'e halkına hizmet için değil, bizim para kazanmamız için değil, bizden para kazanmak için açılmış. Bu haksızlığın biran önce ortdan kaldırılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz." dedi.
Açıklamadan sonra oluşturulan 5 kişilik heyet Gümrük Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü.