GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 01 Eylül 2020 15:15 Haber Girişi : 01 Eylül 2020 15:19

Nusaybin Kesk'ten 1 Eylül Dünya Barış Günü açıklaması

Nusaybin Kesk'ten 1 Eylül Dünya Barış Günü açıklaması
Nusaybin KESK Bileşenleri, 1 Eylül Dünya Barış günü nedeniyle bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.
Nusaybin KESK Bileşenleri, 1 Eylül Dünya Barış günü nedeniyle bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Kesk Bileşenleri duvarına barışı simgeleyen beyaz pankart asıldı. 
 
 
Basın açıklaması, Dört gün önce covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Eğitimsen üyesi Hamza Gürbüz anılarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
 
 
Daha sonra KESK bileşenleri adına Eğitimsen Baş Temsilcisi Yakup Taşçı tarafından basın açıklaması yapıldı.
 
 
Açıklamasına, "bir karıncanın bile incinmediği, zarar görmediği bir dünya istiyoruz .Onun için 1 Eylül Dünya Barış Gününü önemsiyoruz diyerek" başlayan Taşçı, "Savaş Politikalarını Durdurmak İçin Barış, Eşitlik, Özgürlük ve Laiklik Mücadelesini Yükselteceğiz!" dedi.
 
Taşkı'nın açıklaması şöyle,
"Eskiden Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Almanya'nın 1939 yılında Polonya'yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı'nı başlattığı tarih olan 1 Eylül'ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan etmiştir.
 
Aradan 81 yıl geçti......
Emperyalist, gerici güçler aynı amaçlar ile sermayenin sınırsız ve koşulsuz dolaşımı için kan dökmeye, işgale ve büyük bedeller ödenerek elde edilmiş temel hak ve özgürlükleri ayaklar altına almaya devam ediyorlar.
Yol açtıkları mültecilik, göçmenlik karşıtlığı üzerinden milliyetçilik, ırkçılık yükseltiliyor, oya ve sermayeye dönüştürülüyor. Halklar arasındaki milliyet, din, dil, etnik kimlik farklılıklarını düşmanlaştırma politikalarına, savaşlara gerekçe haline getiriyorlar. Açlığa, susuzluğa, sefalete sürüklenen milyonlar, göç yollarında yitip giden yüz binler, her geçen gün derinleşen gelir adaletsizliği umurlarında değil! Kârlarını arttırarak kasalarını dolduruyor ve yeni çatışmaların fitilini ateşliyorlar.
Yitip giden hayatların yanı sıra doğa tahribatının dünyanın geleceğini tehdit eder düzeye ulaşmasının son kanıtı olan korona pandemisine, daha birkaç gün önce Giresun’da yaşanan sel felaketi gibi açık göstergelere rağmen doğa talanı, HES’ler, canlıların yaşam alanlarının ortadan kaldırılması, sera gazlarının kullanımı vb. devam ediyor. Binlerce yıllık Hasankeyf tarihi betonlaştırılıp, yağmalandı. Sermaye ve rant için yaşama dair ne varsa ortadan kaldırılması zerre kadar umurlarında değil!
 
 
Pandemiyi kast ederek “görünmeyen düşmanla savaş halindeyiz” diyorlar. Bir kez daha savaş dilini kullanıyorlar. Pandemiye yol açan doğayla savaş halinde olma politikalarından da vazgeçmiyorlar!
 
 
Bölgenin kadim sorunları Kürt ve Filistin sorunları konusunda da emperyalistler ve iktidarlar rant ve paylaşım çerçevesinde oyalama, inkar ve çözümsüzlük politikalarında ısrar ediyor, çatışmaları derinleştiriyorlar. Ekmeğimize, geleceğimize, aşımıza, ormanımıza, suyumuza göz dikenler, bir arada yaşama irademizi de iktidarları için en büyük tehdit olarak görüyorlar.
IŞİD, El Kaide, El-Nusra, Taliban gibi çeteler eliyle yürütülen vekâlet savaşları bu kez Libya üzerinden sürdürülüyor.
 
Talebimiz Net: Barış İçinde, Eşit, Demokratik bir ülke ve dünya!
 
Yaşasın 1 Eylül Dünya  Barış Günü, Bijî aşitî !"