GÜNDEM Haber Girişi : 06 Şubat 2013 17:05

Nusaybin Sınır Kapısı İnsani Yardımlar için açılmalı

Nusaybin Sınır Kapısı İnsani Yardımlar için açılmalı
STK ve STÖ yöneticileri, Nusaybin Kara Hudut sınır kapısının Suriyeye yapılacak insani yardımlar için açılmasını istiyor.
Nusaybin Sınır Kapısı İnsani Yardımlar için açılmalı
—STK ve STÖ yöneticileri Nusaybin Sınır kapısının İnsani yardımlar için açılmasını istiyor
—Nusaybin Ticaret Borsası başkanı Necdet Aktaş; “Suriye’de yaşayan akrabalarımız insani ardımımıza muhtaç durumda”
—“Somali’de, Pakistan’da ve Van’da yaşanan doğal afetler sonrası yaptığımız yardımı Suriye’ye de yapmak istiyoruz.”
—Ticaret Odası Meclis Başkanı Müfit Adnan Yumuşak; “Kamışlı’da Arap, Kürt, Süryani ve Mahallamilerden olaşacak tarafsız bir heyet yardımlarımızı bekliyor.”
-“Nusaybin Sınır kapısının İnsani yardımlar için açılması halinde yardımları muhtaç sahiplerine ulaştırmayı taahhüt ediyoruz”


Arif Altunkaynak - ÖZEL HABER
Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) yöneticileri, Nusaybin Kara Hudut sınır kapısının Suriye’ye yapılacak insani yardımlar için açılmasını istiyor.
Suriye’de devam eden iç savaş, Türkiye tarafında bulunan akrabaları tedirgin etmeye devam ediyor. 8 Aralık 2011’de ‘bakım ve onarım yapıldığını gerekçe gösterilerek’ Suriyeliler tarafından kapatılan Nusaybin Sınır kapısı, bir daha açılmadı. Her geçen gün iç savaşın şiddetlendiği ülkeden kaçışlar devam ederken, geride kalanların ise içler acısı bir durumla karşı karşıya kaldıkları öğrenildi.
Türkiye’de çeşitli kampanyalarla toplanan yardımlar Hatay Sınır kapısından Suriye’ye gönderilmeye devam ediyor. Bölgedeki STK ve STÖ temsilcileri insani yardımlar için kapalı tüm kapıların açılmasını istiyor.

-“Müslüman bir ülkeyiz. Halkımızla akrabalık bağı olan bu insanlarımıza insani yardım yapmak istiyoruz”
Suriye’nin Kamışlı kentine açılan Nusaybin Sınır kapısının bir yıldan fazla bir zamandır kapalı olduğunu hatırlatan Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş, hem dini hem de akrabalık bağıyla Suriye’yle kardeş olduğumuzu söyledi.
500 bin civarında olan Kamışlı kent nüfusunun, bölgede henüz çatışmaların başlamaması nedeniyle Bir Milyonu aştığını kaydeden Aktaş; “Kamışlı ilçesi bu göçü aldıktan sonra tabi ki savaşın da etkisiyle elektrik, gaz, akaryakıt ve gıda sıkıntısı yaşıyor. Suriye hükümeti tarafından bölgeye herhangi bir yardım yapılamadığı gibi ülkemizden de giden yardımlar güvenlik gerekçesiyle bölgeye ulaşamıyor.” dedi.
Suriye halkıyla yüzyıllardır kardeş olduğumuzu ifade eden Aktaş, kardeşlerin savaş gibi doğal bir afetle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bu savaş yanı başımızda. Biz Müslüman bir ülkeyiz ve insani duygularımız var. Müslüman ve aynı zamanda akrabalık bağımız olan bu halka insani yardım yapmak istiyoruz. Ancak bu ülkeye açılan Nusaybin sınır kapımızın kapalı olması nedeniyle bu yardımları yapamıyoruz. İlçemizdeki Kent Konseyi, STK ve STÖ temsilcileri bu yardımlar için seferber olmuş durumda. Belediyemiz, Kamışlı halkı için kuru gıda toplamaya başladı. Tüm kuruluşlar bir araya geldik. Bu kapının insani yardımlar için açılması talebimizdir. Doğal felaketler yaşayan Somali, Pakistan ve Van’a yaptığımız yardımları Suriye’deki kardeşlerimiz için de yapmak istiyoruz. Tek amacımız var o da insanlık. Onun dışında hiçbir amacımız yok.”

-“Kamışlı halkının yardım beklentisi var. Yardımlar için köprü olacağız.”

Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Müfit Adnan Yumuşak, Sınır kapısının açılması için Başbakanlık ve AFAD’a müracaat ettiklerini söyledi.
Türkiye ile Suriye arasındaki tüm kapıların insani yardımlar için açıldığını ancak bir tek Nusaybin sınır kapısının kapalı olduğunu belirten Yumuşak, Nusaybin sınır kapısı üzerinden yardımları Kamışlı ve Haseki başta olmak üzere tüm çevre şehirlere ulaştırabileceklerini ifade etti.
Yumuşak şöyle konuştu;
“Burada toplayacağımız yardımları karşılayacak Arap, Kürt, Süryani ve Mahallemilerden oluşan bağımsız bir heyet kurulmuş durumda. Oraya gidecek yardımlar ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için bizim de katkılarımız olacaktır. Nusaybin ve Kamışlı’da yaşayan halkın çoğu birbiriyle akrabadır. Tek ihtiyaç olan şey Nusaybin sınır kapısının insani yardımlar için açılmasıdır.”

-"Kış Geldi... Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye" Kampanyası
Bu arada Suriye için başlatılan "Kış Geldi... Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye" Kampanyası tüm hızıyla sürüyor. TOBB’ye bağlı Nusaybin Ticaret Odası ve Ticaret Borsası da kampanyaya maddi olarak destekte bulunduklarını belitti.