EĞİTİM Haber Girişi : 05 Nisan 2014 16:15

5. Arapça Mardin il yarışmaları Nusaybin'de yapıldı

5. Arapça Mardin il yarışmaları Nusaybin'de yapıldı
5. Uluslararası Arapça Bilgi ve Etkinik yarışması Mardin İl Elemeleri Nusaybin'de yapıldı.
5. Arapça Mardin il yarışmaları Nusaybin'de yapıldı
Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com
5. Uluslararası Arapça Bilgi ve Etkinik yarışması Mardin İl Elemeleri Nusaybin'de yapıldı.
Nusaybin Mehmet Emin Kuş Anadolu İmam - Hatip Lisesi ev sahipliğinde Mitanni Kültür Merkezi'nda yapılan yarışmaya Mardin ve ilçelerinde faaliyet gösteren 14 İmam - Hatip Lisesi katıldı.
İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan yarışmanın açılış konuşmasını Mehmet Emin Kuş Anadolu İmam-Hatip Lisesi Müdürü Hasan Kocahal yaptı.
Son zamanlarda coğrafyamızda meydana gelen politik ve ekonomik gelişmeler, Arapça dilini bilmenin ne kadar önemli olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Kocahal: "Ayrıca Yüce Dinimiz İslamın kutsal kitabı Kur'ân-ı Kerim'in dili olması hasebiyle Arapça, Araplar dışındaki diğer milletler için de önemli ve öğrenilmesi gerekli bir dil olarak kabul edilmiştir. 7. yüzyıldan başlayarak İslamiyet'in hızlı bir yayılış göstermesiyle Arap yarımadasında kullanılan bir dil olan Arapça, dünyanın dört bir yanına yayılarak dünya üzerinde en çok konuşulan diller arasına girmiştir. Günümüzde Arapça dünya üzerinde 25 Arap ülkesinde, yaklaşık 425 milyona yakın bir nüfus tarafından konuşulmaktadır. Bu denli yaygın olmasının yanı sıra Arapça, birçok Avrupa dilini de etkilemiştir. Bu dilin dünyadaki önemi ve rolünün büyüklüğü sebebiyle, Birleşmiş Milletler 18 Aralık 1973 tarihinde Arapçayı altıncı resmi dil olarak kabul etmiştir." şeklinde konuştu.
5.Uluslararası Arapça Yarışmaları kapsamında Mardin geneli yarışmanın Nusaybin'de yapılıyor olmasından büyük memnuniyet duyduğunu bildiren Nusaybin Milli Eğitim Müdürü İzzettin Aydın, Şüphesiz ki her dilin kıymetli olduğunu söyledi.
 
Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ancak Arapçayı bizim için ayrıca kıymetli kılan, bizim yaşadığımız coğrafyada Arap milletlerin yoğun yaşaması veya ülkemizde çok sayıda arap yurttaşımızın yaşıyor olması değildir. Arapçayı bizim için değerli kılan onun dinimizin ana kaynağı olan Kur'an-ı Kerimi kucaklayabilmiş olmasından kaynaklanıyor. İnsanımızın Arapça öğrenme azmi ve heyecanının temelinde Kur'an-ı daha iyi anlayabilme, orijinal dili ile okuyarak vahyin insan aklına, ruhuna ve kalbine hitap eden mucizevi yönünü tadabilmektir. Kelime zenginliği, edebi yönü ve sadeliğiyle Arapça öğrenenleri cezbeden bu dili gençlerimize öğretirken gençlerimizin Kur'an Arapçasına vakıf olması özellikle çok önemlidir. Bu nedenle bu gün burada 5.si düzenlenen Arapça yarışmaları, gençlerimizi Arapça öğrenmeye teşvik etmesi bakımından çok önemli buluyorum."
Konuşmalardan sonra İmam - Hatip Liseleri arasında Arapça Bilgi ve Şiir yarışması düzenlendi.
Bilgi yarışmasından Yeşilli İmam - Hatip Lisesi, Şiir yarışmasında ise Kızıltepe Furkan Doğan Kız Anadolu İmam - Hatip Lisesi öğrencisi Sümeyye Memiş birinci olarak yarışmalarda Mardin'i temsil etmeyi hak kazandı.
Yarışmada dereceye giren öğreci ve okullara Mardin Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, Nusaybin Milli Eğitim Müdürü İzzettin Aydın, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Abduğani Bilge tarafından Yarım altın, çeyrek altın, madalya, plaket, katılım belgesi ve hediye paketi takdim edildi.
Programa: Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanları Sara Kaya- Cengiz Kök, Mardin Milli Eğitim Müürü Kuntoğlu, Nusaybin Milli Eğitim Müdürü Aydın, Kamu Kurum ve Kuruluş yöneticileri ile bazı STK başkanları katıldı.

5. Arapça Bilgi yarışması Nusaybin'de düzenlendi paylaşan: nusaybinimcom