GÜNDEM Haber Girişi : 31 Temmuz 2012 08:33

Çağ Çağ deresi 'afet alanı' ilan edildi

Çağ Çağ deresi 'afet alanı' ilan edildi
Nusaybin ilçe merkezinden geçen Çağ Çağ deresi, Belediye Meclisi tarafından afet alanı olarak ilan edildi.
Nusaybinim.com  - Nusaybin Belediyesi
İlçe merkezinden geçen çağçağ deresi, kenarındaki yapılaşmalar nedeniyle oluşabilecek bir sel sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşımadığından geçmişte bu alanda olan sel baskınlar maddi ve manevi hasarlara neden olmuştur.
 
Afet riski taşıyan bu alan imar planında park alanı olarak görülmektedir. Bu alanın sosyal donatı alanına dönüştürmek üzere, afet riski altındaki yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ile yenilemek üzere Belediye meclisimizce Afet alanı olarak ilan edildi.
 
Belediyemiz sınırları içerisinde Karasu ve Beyazsu’dan beslenen Çağ Çağ deresi yer almaktadır. Bu dere çevresinde yoğun yapılaşma mevcuttur. Dere yatağı bu yapılaşmadan dolayı taşkınlara sebep olmaktadır. Toplam 298.000 m2’lik alanı etkileyen taşkınlardan 205 yapı ve 3 köprü risk taşıdığından belediyemiz tarafından hazırlanmış olan 2010 – 2014 yılları Stratejik Planı’nda, bu dere yatağında bulunan yapıların kamulaştırılarak Sosyal Donatı ve Kentsel Yeşil alan olarak tasfiye ve yenileme kararı verilmişti. Bu amaçla 2010-2012 yılları içerisinde 11 arsa ve 60 adet bina kamulaştırılarak yıktırılmıştır. Kamulaştırmaların belediyemize maliyeti 5.805.637,00 TL olmuştur. Kamulaştırılması yapılan dere yatağı, DSİ ile ortaklaşa yapılan çalışmayla Dere Islahı kısmen yapılabilinmiştir. Ancak afet riski taşıyan derenin, risk altında bulunan diğer 205 yapının da kamulaştırılması gerekmektedir. Ancak belediyemizin bütçesi bu kamulaştırmayı yapmaya elverişli bulunmamaktadır.
 
Belediye meclisimizce ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda yapılan değişiklik sonucunda, kamunun mülkiyetinde veya kullanımında olan yerlerde kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilebilmesi için ilgili belediyenin talebi ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nun bu yönde karar alma şartı, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunda yapılan düzenleme sonucunda ise yenileme alanı ilan edilebilmesi için İl Özel İdarelerinde ‘İl Genel Meclisince’, belediyelerinde ‘Belediye Meclisince’ alınan kararların Bakanlığımızca Bakanlar Kuruluna sunulması şartı getirildiğinden’ 06.07.2012 tarih ve 124 sayılı karar numarasıyla 298.000 m2 lik alanı ‘’Afet Alanı’’ olarak ilan edilmesi kararı alınmıştır.