MARDİN Haber Girişi : 26 Haziran 2012 13:53

Mardin Kalesinin Restorasyonu İçin NATO'dan İzin Alınacak.

Mardin Kalesinin Restorasyonu İçin NATO'dan İzin Alınacak.
Mardin Kalesinin Restorasyonu İçin NATO'dan İzin Alınacak.
Ak Parti İl Başkanlığı'nın düzenlediği tanışma toplantısında konuşan Ak Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Mardin kalesinin turizme açılmasıyla ilgili, "İşin içinde NATO olduğu için NATO kriterleri ağır işliyor" dedi.

Ak Parti Mardin İl Başkanlığı Yönetimi Ak Parti Mardin milletvekillerinin katılımı ile basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Reyhani Kasri Oteli'nde düzenlenen tanışma toplantıda konuşan Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Mardin kalesinde NATO birliğinin bulunduğunu ileri sürdü. Bir basın mensubun Mardin kalesinin turizme açılması ile ilgili soruya cevap veren Şahkulubey, "Şimdi kaleyle ilgili, NATO'nun da içinde bulduğu bir hava radar var. Ama işin içinde NATO olduğu için NATO kriterleri ağır işliyor. En son Milli Savunma Bakanına sorduğumuzda da bu işin kendisinin bizzat takip ettiğini söyledi. 10 trilyon diye net bir bütçe yok. Onların hepsi duyum. Sadece elektrik aksamı ile bir çalışma yapılmış onunda yaklaşık 1 trilyon olduğu. Ama radarı taşımak yerine yeni bir radar yapmanın daha makul olacağı görüşü de var.

Bu kolay bir sistem değil, işin içinde NATO olduğu için. Çünkü oranın esas sahibi Nato. Biz talep ettiğimizde de bilmiyorduk. Yani NATO kriterlerine göre de istememiz gerektiğini bilmiyorduk" dedi.

"ÖZLEDİĞİMİZ KALEYE KAVUŞACAĞIZ"

Şahkulubey, İlk defa 2008 yılında Mardin kalesinin resmi olarak turizme açılmasını talep ettiklerin belirterek, "Şimdiye kadar yıllarca kale kale diye ağlamıştık. Ama hiçbir şekilde resmi olarak talep edilmemişti. İlk defa 2008 yılında resmi olarak talep ettik. Kültür Bakanlığı'nın radarı yapma gibi şansı bir bütçesi yok. Bu milli savunmanın. Ama işin içinde NATO da var.

Takdir edersiniz ki hızlı gündem yoğunluğu ve işin içinde milli savunma bakanlığının olması gereken ekstra toplantılar bu işi biraz yavaşlattı. Zaten bu işi taşıyıp Kültür Bakanlığı'na devredecekler. Bu zaten başbakanımızın ağzından çıkmış. Her söz kesinlikle gerçekleşecek. Bununla ilgili bir sıkıntı yok. Biraz prosedür var. Mardin çünkü özel bir yer bunun farkındayız. Bir taş bile oynatırken kolay olmuyor. Bir de çok çekiyoruz yani kaç tane kapı çalıyoruz. Yani burada bir taş oynuyorsa, belki kurdele kesiminde olamıyoruz ama Ankara'da da kolay olmuyor. Mesela Cumhuriyet meydanının projesi iki defa anıtlar kurulundan geri geliyor. Yok şurası az, yok burası çok. Şimdi en son Ankara'ya geldi, kurulda tekrar değerlendirildi. Bakın düzeltilmesi için tekrar gönderildi. 3. defa Cumhuriyet meydanının projesi geri gönderiliyor. İşte bazı prosedürler oluyor. İnşallah özlediğimiz kaleye kavuşacağız. Ama önce güçlendirme projesi var. Onun

için para var, o ayrı bir çalışma olarak devam ediyor" diye konuştu.

AKk Parti Mardin milletvekilleri Muammer Güler ve Abdurrahim Akdağ ile Ak Parti Mardin İl Başkanı İbrahim Fide de yapılan çalışmalar ve projeler hakkında basın mensuplarına bilgi verdi Haberler.com