POLİTİKA Haber Girişi : 10 Kasım 2015 17:41

Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya ve beraberindeki 5 kişi serbest

Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya ve beraberindeki 5 kişi serbest
Nusaybin Belediye Eş başkanı Sara Kaya'nın da aralarında olduğu 6'sı tutuklu 9 kişinin yargılandığı 'Özerklik' davasında tüm tutuklular Adli Kontrolle serbest bırakıldı.
Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com
Nusaybin Belediye Eş başkanı Sara Kaya'nın da aralarında olduğu 6'sı tutuklu 9 kişinin yargılandığı 'Özerklik' davasında tüm tutuklular Adli Kontrolle serbest bırakıldı.
Mardin Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava saat 15.00'te başladı.
Ankara'nın Sincan İlçesi Kadın kapalı Cezaevinde tutulan Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya, HDP Eş Başkanı Sabiha Gündüz, DBP Eş Başkanı Zeynep Algan, Kırıkkale Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Meya-der Eş Başkanı Salih Cebe, DBP İlçe yöneticisi Erhan Dinç ve Kent Meclisi Sözcüsü Muhsin Aksan ile tutuksuz yargılanan Faysal Dağ, Ramazan Artan ve Nazlı Duman duruşmada salonunda hazır bulundu.
İddia makamı, tüm sanıklar hakkında “PKK/KCK’nin talimatıyla devletin bağımsızlığını zayıflatmayı ve birliğini bozmaya yönelik eylemde bulunduğu” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 5 ile 10 yıl arasında hapis cezası talep etti.
Duruşmada tüm tutuklu ve tutuksuz sanıklar tercüman eşliğine Kürtçe savunmalarının ardından avukatlar da sözlü ve yazılı savunma yaptı. Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, duruşmaya kısa bir ara verdi. Aradan sonra kararı açıklayan mahkeme heyeti, 9 sanık hakkında “PKK/KCK’nin talimatıyla devletin bağımsızlığını zayıflatmayı ve birliğini bozmaya yönelik eylemde bulunduğu” iddiası ile ağırlaştırılmış müebbet suçundan beraatına karar verirken “Örgüte üye olmamakla beraber örgüt adına suç işlemeye” delaletin “Örgüt üyeliği”’ne ilişkin savcının mutalası sonrasında cezalandırılmalarına karar verirken kaçma şüphelerinin olunmaması gerekçesi sonrasında da tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol çerçevesinde serbest bırakıldı.
Öte yandan sanıkların “Örgüt üyeliği”’ne ilişkin davaları ise Aralık ayına ertelendi.

-MEZOPOTAMYA HUKUKÇULAR DERNEĞİ EŞ BAŞKANI AVUKAT BİLEN: "YARGILAMA GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA BU DAVALARIN NE KADAR TEMELSİZ OLDUĞU ANLAŞILMASI GEREKİR"
Mahkeme sonrasında tüm avukatlar adına konuşan Mezopotamya Hukukçular Derneği Eş Başkanı Av. Osman Zuhat Bilen, “Öz yönetim dosyaları” olarak bilinen Nusaybin davasının ikinci duruşmasından çıktıklarını ve tutuklu 6 kişi olmak üzere bu davada yargılanan 9 kişinin serbest bırakıldığını belirterek “Davanın sonucu her ne kadar bizi sevindirmişse de bir o kadar da bizi üzen bir dava idi. Çünkü baştan beri olmaması gereken bir davadır. Bu yargılama göz önüne alındığında bu davaların ne kadar temelsiz olduğu anlaşılması gerekir. Sadece bir basın açıklamasından bunların yaratılması doğru bir tutum değildir. Kısmen de olsa bunlar artık çürütülmüştür. Zira burada bir halkın kendi kendini yönetme talepleri butür davalarla bastırılmak istenmektedir. Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Hukukun adeta rafa kaldırıldığı bir süreçten geçiyoruz. Şuan müvekkillerimiz “Örgüt üyeliği” ile yargılanacaklar. Ama bunun da hiçbir temel dayanağı yok. Sadece bir basın açıklamasına dayandırılarak bu yapılıyor” ifadelerini kullandı.