GÜNDEM Haber Girişi : 06 Aralık 2016 16:26

“Nusaybin’de 6 bin 182 adet ağır hasarlı ve yıkık bina var”

“Nusaybin’de 6 bin 182 adet ağır hasarlı ve yıkık bina var”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Nusaybin’de yaşanan çatışmalar nedeniyle 6 bin 182 adet ağır hasarlı ve yıkık binanın olduğunu söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Nusaybin’de yaşanan çatışmalar nedeniyle 6 bin 182 adet ağır hasarlı ve yıkık binanın olduğunu söyledi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Mardin’e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’yi, havaalanında Mardin Valisi Mustafa Yaman, AK Parti Mardin milletvekilleri Orhan Miroğlu ile Ceyda Bölünmez Çankırı ve il protokolü karşıladı.

Havaalanından beraberindeki heyet ile Mardin Valiliği’ne geçen Bakan Özhaseki, kent hakkında Vali Yaman’dan bilgi aldı. Brifingin ardından Valilik Toplantı salonuna geçen Özhaseki, basına kapalı yapılan toplantıya katıldı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Özhaseki, gecikmiş Mardin ili ziyaretini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Gecikmemizin sebebi de ilçelerimizde yapılan bir takım çalışmaların biraz uzamış olmasıdır. Tabi biz bu süre içinde Ankara’da gerek bakanlık bünyesinde gerek başka mahfillerde çalışmalarımızı ve planlamamızı yaptık. Şimdi bir kere daha bu çalışmaları gözden geçirdik.” dedi.

Bölgede olmasını hiç istemedikleri bir takım olayların yaşandığını belirten Bakan Özhaseki, Allah’tan bir daha böyle olayları göstermemesini diledi.

Özhaseki, “Cenabı Hak, bir daha kötü gün göstermesin, kendi içimizde dostluğumuza zarar getirecek, kardeşliğimize, birliğimize ve beraberliğimize zarar verecek kötü günler göstermesin. Ama bu olay yaşandıktan sonra da yapılması icap eden devletin burada yaraları sarmasıdır, mağdur olan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi ve sıkıntıda olan vatandaşların sıkıntılarını gidermesidir. Bu amaçla bir dizi projemiz var, hazırlıklarımız var. Bugün Nusaybin ilçemizi ele alacağız.” diye konuştu. 

Nusaybin’de yaşanan çatışmalardan 6 bin 182 adet ağır hasarlı ve yıkık binanın olduğunu aktaran Özhaseki, bu binaların dışında az hasarlı binaların da var olduğunu söyledi. Altyapının da çok kötü durumda olduğunu söyleyen Özhaseki, sözlerine şöyle devam etti:

“Zamanında gelen birçok belediye başkanı buralara hizmet etmeyi, şehrin altyapını ve üstyapısını iyileştirmeyi düşünmemiş, kafaları başka türlü çalışmıştır. Terör örgütlerine yataklık yapmak gibi, onlara destek vermek gibi, onların işini kolaylaştırmak ve hatta belediyeleri lojistik üssü olarak kullandırmak gibi bir hata içerisine düşmüşler. Ben yıllarca belediye başkanı yapmış bir kardeşinizim. Kendi çabamla kendi şehrimde hiç altyapı yok iken suyundan kanalından başlayarak yerin üstünde ne kadar iş varsa Paris’ten farkı kalmayacak şekilde yaptım. Özel bir devlet koruması veya desteği de yoktu. Sadece iyi niyet, çalışma ve gayret vardı.”

“Belediye başkanı arkadaşlarımıza çok iş düşüyor.” diyen Özhaseki, “İyi niyetli oldukları takdirde şehrin iç dinamiklerini harekete geçirerek şehrin altı ve üst yapısını mükemmel bir hale getirebilirler. Mardin ve civarı zaten avantajı çok olan bir şehirdir. Tüm dünya tarafından bilenen bir şehirdir. Özellikleri ve artısı çok olan bir şehirdir. Bunları iyi niyetle kullandığımız takdirde bütün bu altyapı sorunları hiç kalmazdı. Ama ne yazık ki üzülerek söylüyorum; zamanında bunlar yapılmamış. Şimdi bir taraftan altyapıyı yapacağız, bir taraftan yıkılan evleri yapacağız, bir taraftan yeşil alanlarını, okullarını, sosyal alanlarını, spor alanlarını hepsini yeniden ihya edeceğiz. Şimdi o dönem geldi.” dedi. 

Tüm projelerini ve çalışmalarını masa başında hazırladıklarını kaydeden Özhaseki, şimdi ise sahadaki yansımalara bakacaklarını dile getirdi. Özhaseki, “Bu çalışmalara vatandaş ne diyor, orada evleri yıkılan vatandaşların başka sorunları var mı, bizim yaptığımız planlara ne diyorlar? diye bunları konuşacağız. Bunları konuştuktan sonra bizim taslak halinde hazırladığımız projeler vatandaş tarafından benimseniyor ve seviliyorsa gerçekleştirme aşamasına geçeceğiz. Önümüzdeki günlerde çok kısa süre içinde bu yıkılan evlere ve altyapıya başlayacağız. Allah nasip ederse iddialı bir söz ama bir sene kalmadan her şeyi olduğu gibi yeniden yapacağız ve ihya edeceğiz. Bunun için bugün ilçelerimizi gezip tespitler yapacağız. Bunun bir başlangıç olarak Mardin’e hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. 

Bakan Özhaseki, yaptığı açıklamanın ardından Nusaybin’e gitmek için valilik binasından ayrıldı./ilkha